Αέριο: Από τον κρατικό προϋπολογισμό και με κριτήρια η επιδότηση στους λογαριασμούς - Ποιοι τη δικαιούνται, τα ποσά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Από τον κρατικό προϋπολογισμό και με κριτήρια η επιδότηση στους λογαριασμούς - Ποιοι τη δικαιούνται, τα ποσά
Το ποσό που εκτιμάται πως θα διατεθεί θα είναι μικρότερο από 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων που προκαλεί η εκτίναξη των διεθνών τιμών το τέταρτο τρίμηνο του 2021 κατά 400%, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Σημαντικές διαφορές θα έχει η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου, έναντι του αντίστοιχου μέτρου για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο ως προς την προέλευση των κονδυλίων που θα διατεθούν, όσο και ως προς τον καθορισμό των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση θα είναι οριζόντια, δηλαδή θα αφορά όλα τα τιμολόγια χαμηλής τάσης νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων (ακόμη και τα ειδικά τιμολόγια, όπως το ΚΟΤ). Επίσης, τα κεφάλαια θα προέλθουν από μέρος των εσόδων των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων ρύπων, ενώ υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των καταναλώσεων του τελευταίου τετραμήνου του έτους.

Όσον αφορά αντίθετα την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου, τουλάχιστον στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου, το αντίστοιχο κονδύλι θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού έχουν εξαντληθεί τα διαθέσιμα για φέτος έσοδα από τα δικαιώματα, με την προσθήκη πλέον και της επιδότησης στο ρεύμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το ποσό αυτά εκτιμάται πως θα κινηθεί κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, η ανάσχεση των επικείμενων αυξήσεων δεν θα γίνει αυτή τη φορά οριζόντια, καθώς θα υπάρξουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για τον καθορισμό των δικαιούχων.

Από την άλλη πλευρά, οι επιδοτήσεις και για τα δύο ενεργειακά προϊόντα θα γίνουν μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο συστάθηκε με την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Τα δύο μέτρα θα «τρέξουν» ανεξάρτητα από την αύξηση κατά 20% του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ενώ για την εφαρμογή του προβλέπεται Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

Ωστόσο, το ΥΠΕΝ έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή με οδηγίες στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε η επιδότηση να αρχίσει να «περνά» στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν από την 1η Οκτωβρίου.

Αύξηση 400% των διεθνών τιμών

Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η ΚΥΑ για το επίδομα στο φυσικό αέριο θα εκδοθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Επομένως το μέτρο θα ενεργοποιηθεί όταν πρακτικά ξεκινά η περίοδος θέρμανσης στη χώρα μας, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση να καθορίζει τόσο τα κριτήρια χορήγησης, όσο και το ύψος της επιδότησης. Αν και ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το ποσό, πληροφορίες μιλούν για ένα σχέδιο χορήγησης 20-25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι διεθνείς τιμές του καυσίμου καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, για μία σειρά οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους. Είναι ενδεικτικό ότι, στον ολλανδικό εικονικό κόμβο συναλλαγών TTF (Title Transfer Facility) το τέταρτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές διαμορφώνονται αυξημένες κατά 400%, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Με βάση το TTF καθορίζεται το σύνολο σχεδόν των κυμαινόμενων τιμολογίων λιανικής και στην Ελλάδα. Επομένως, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου με κυμαινόμενες τιμές θα έχουν ανάλογη αύξηση.

Προς την άνοιξη η αποκλιμάκωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη συνέντευξή του, ο υπουργός εκτίμησε πως, αν και το φαινόμενο είναι παροδικό, οι τιμές φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο και για αρκετούς μήνες και μέσα στο 2022.

Η πρόβλεψη αυτή κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις για το θέμα του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Επίκουρου Καθηγητή Αθανάσιου Δαγούμα, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου επισήμανε πως τα προθεσμιακά συμβόλαια δεν δίνουν προς το παρόν ενδείξεις αποκλιμάκωσης έως τον Μάρτιο. Ανάλογες είναι εκτιμήσεις και ανθρώπων του κλάδου, οι οποίοι τοποθετούν στην επόμενη άνοιξη την επαναφορά των τιμών σε κανονικά επίπεδα.

Όπως έχουν δηλώσει όλα τα στελέχη της κυβέρνησης σχολιάζοντας το ράλι των τιμών, τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών θα συνεχιστούν για όσο χρονικό διάστημα το ενεργειακό κόστος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στην περίπτωση που η επιδότηση του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί και εντός του 2022, θα αναζητηθεί άλλη πηγή πόρων έναντι του κρατικού προϋπολογισμού. «Στο κάδρο» μπαίνουν τα έσοδα των μονάδων ΑΠΕ που υπερκαλύπτουν την αποζημίωσή τους, λόγω των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, και αποδίδονται στον Ειδικό Λογαριασμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider