Θετικό «σήμα» από BofA και JP Morgan για τη Eurobank

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό «σήμα» από BofA και JP Morgan για τη Eurobank
Θετικό «σήμα» για τη μετοχή της Eurobank εκπέμπουν τόσο η BofA όσο και η JP Morgan, με τους δύο αμερικανικούς οίκους να στέκονται στο σκέλος του περιορισμένου αντίκτυπου της τιτλοποίησης «Mexico» στα κεφάλαια της τράπεζας.

Θετικό «σήμα» για τη μετοχή της Eurobank εκπέμπουν τόσο η BofA όσο και η JP Morgan, με τους δύο αμερικανικούς οίκους να στέκονται στο σκέλος του περιορισμένου αντίκτυπου της τιτλοποίησης «Mexico» στα κεφάλαια της τράπεζας.

Ειδικότερα, έχοντας λάβει δεσμευτική προσφορά για τη συγκεκριμένη τιτλοποίηση δανείων, μεικτής λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ από τη doValue για την αγορά των mezzanine και junior notes που ανέρχονται σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ (στα 1,55 δισ. ευρώ τα senior notes), η Eurobank αναμένει πλέον πως ο αντίκτυπος στο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) να διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα στις 10 μ.β έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 50 μ.β, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των ακινήτων και της αύξησης του βάθους της δευτερογενούς αγοράς τιτλοποιήσεων. Όπως επισημαίνει και η BofA, ο δείκτης NPE της τράπεζας αναμένεται να κλείσει στο 8% περίπου το 2021 σε σύγκριση με το σημερινό 7,3% (σε pro-forma βάση), βελτιωμένο ωστόσο σε σύγκριση με αρχικό guidance, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 5% περίπου. Παράλληλα, στα θετικά συγκαταλέγονται σύμφωνα με τη BofA, η πορεία που ακολουθείται γύρω από την πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών από POS αλλά και γύρω από την τιτλοποίηση.

Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της τράπεζας, με τιμή στόχο στα 1,15 ευρώ (upside 42,5%) επισημαίνοντας πως αποτελεί την κορυφαία επιλογή της ανάμεσα στις συστημικές τράπεζες. Η τιμή στόχος βασίζεται στο μοντέλο Gordon Growth με κόστος ιδίων κεφαλαίων 11,1% και απόδοση της καθαρής αξίας ενεργητικού (RoNAV) στο 8,7% για το 2025.

BofA

Από την άλλη, η JP Morgan θέτει σύσταση «overweight» για τη Eurobank με τιμή στόχο τα 1,10 ευρώ. Όπως επισημαίνει, η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται με ένα ελαφρύ premium έναντι των υπόλοιπων συστημικών και με εκτιμώμενο για το 2022 δείκτη τιμής προς εσωτερική ενσώματη αξία (P/TBV) στο 0,54x για 9% προβλεπόμενο ROTE το 2023 και με discount 28% σε σύγκριση με τράπεζες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με αντίστοιχο προφίλ ROTE. Έτσι, η ελκυστική τροχιά απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της Eurobank, η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της, αλλά και το ισχυρό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στο real estate ύψους 1,4 δισ. ευρώ, διαμορφώνουν το τρίπτυχο μέσω του οποίου η JP Morgan δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην τράπεζα, διατηρώντας την στην περιοχή των top picks της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA). Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος δεν παραλείπει να τονίσει τη δυναμική για περαιτέρω re-rating με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV άνω του 0,7x για το 2022.

Στα οικονομικά της μεγέθη για το β΄τρίμηνο τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν σταθερά στα 335 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 11,8% σε τριμηναία βάση και κατά 1,9% υψηλότερα από το consensus, στα 110,3 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερη συνεισφορά από τις συναλλαγές στο δίκτυο της τράπεζας, τις πιστωτικές κάρτες αλλά και τη διαχείριση assets και το bancassurance. Τα λειτουργικά έξοδα ήταν ελαφρώς υψηλότερα αλλά ευθυγραμμισμένα με το guidance που έχει θέσει η τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: «Ανοίγει ο δρόμος» για τη διανομή μερισμάτων το 2022 - Η έκπληξη από το «Mexico»

Τι αναμένεται να ανακοινώσει η Eurobank για το β' τρίμηνο - Η εικόνα της Axia

gazzetta
gazzetta reader insider insider