Ρωσία: Πρόταση για παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα – Πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Πρόταση για παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα – Πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας
Το θέμα της παραγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για την άρση των πατεντών.

Να εξετάσει το ενδεχόμενο παραγωγής ρωσικών εμβολίων κατά του κορονοϊού από εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες, πρότεινε η ρωσική πλευρά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνάντησης των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως μετέδωσε το sputnik.gr.

Την είδηση έκανε γνωστή ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής της Κρατικής Δούμα, ο οποίος είναι συντονιστής της ομάδας για τις σχέσεις με το ελληνικό Κοινοβούλιο, Παβέλ Φεντίαεφ, με ανάρτησή του στο Facebook.

«Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα, παρότι διεξήχθη διαδικτυακά. Η ελληνική Βουλή είναι γεμάτη σχέδια για ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Συζητήσαμε το θέμα κοινών πρότζεκτ στο τομέα της γεωργίας, της βιομηχανίας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς ήταν φυσικά η επανάληψη της τουριστικής επικοινωνίας με τη Ρωσία. Είμαι έτοιμος να συζητήσω λεπτομερώς τη θαλάσσια διασύνδεση Νοβοροσίσκ-Θεσσαλονίκης» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Από την πλευρά μας, προτείναμε να εξετάσουν την πιθανότητα παραγωγής ρωσικών εμβολίων σε εργοστάσια φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Χρειάζεται χρόνος και επενδύσεις

Το θέμα της παραγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού στη χώρα μας έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για την άρση των πατεντών.

Θεσμικά στελέχη του κλάδου έχουν καταστήσει σαφές ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι παρούσα σε οτιδήποτε αφορά στις νέες τεχνολογίες, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι δεν είναι εφικτό να συμμετάσχει άμεσα σε μία διαδικασία παραγωγής εμβολίων.

Όπως έχουν επισημάνει, από τη στιγμή που μία εταιρεία θα κάνει μεταφορά τεχνογνωσίας απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον 16 μηνών και πολύ μεγάλες επενδύσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες να αποδεσμεύσουν εμβόλια με ποιοτικούς όρους.

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους, οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, εξαιτίας της παρατεταμένης ισχύος του «προσωρινού» μέτρου των αυτόματων επιστροφών (clawback), το οποίο έχει απορροφήσει μεγάλου ύψους κεφάλαια, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε επενδύσεις.

Με τη θέσπιση του επενδυτικού clawback το 2019, γίνονται τώρα προσπάθειες να ξεκινήσει η παραγωγή βιοτεχνολογικών προϊόντων στη χώρα μας, ωστόσο, μπαίνουμε με καθυστέρηση σε έναν τομέα που αποτελεί παγκόσμια τάση και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θ. Τρύφων (ΠΕΦ): Η υπερφορολόγηση δημιούργησε τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Φαρμακοβιομηχανία: «Ναι» στην επέκταση του επενδυτικού clawback λέει η κυβέρνηση – Το παρασκήνιο με την ΕΕ

Ι. Τσέτη (ΟΦΕΤ): Καθήκον μας να δώσουμε ξανά χώρο και ευκαιρίες στην εγχώρια παραγωγή

gazzetta
gazzetta reader insider insider