«Λυγίζουν» από τα... βάρη του lockdown τα γυμναστήρια

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λυγίζουν» από τα... βάρη του lockdown τα γυμναστήρια

Σε τέλμα βρίσκεται ο κλάδος των γυμναστηρίων καθώς μετά το «καταστροφικό» 2020 και η νέα χρονιά ξεκινά με αρνητικούς οιωνούς.

Οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι τα γυμναστήρια θα είναι από τις τελευταίες επιχειρήσεις που θα επιστρέψουν σε λειτουργία όπως συνέβη και μετά το lockdown του περασμένου Μαρτίου, ενώ βλέποντας τον ρυθμό με τον οποίο χαλαρώνουν τα μέτρα στη δεύτερη καραντίνα θεωρούν ότι και οι πρώτοι μήνες τους νέου έτους θα χαθούν.

Άλλωστε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε την Παρασκευή μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι είναι αδύνατο να ανοίξουν στην παρούσα φάση καθώς πρόκειται για κλειστούς χώρους, όπου οι αθλούμενοι ιδρώνουν, αναπνέουν με ένταση και εφόσον βρεθεί έστω και ένας ασυμπτωματικός κινδυνεύουν να κολλήσουν όσοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Η καλή περίοδος από πλευράς τζίρου για τον κλάδο είναι το τρίμηνο από τον Μάρτιο έως το Μάιο, καθώς τότε καταγράφουν σχεδόν το 40% των εσόδων τους. Κατά τη διάρκεια του 2020, το συγκεκριμένο τρίμηνο τα γυμναστήρια βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας ενώ στο σύνολο του έτους, αρκετές επιχειρήσεις κατέγραψαν τελικά σχεδόν μηδενικό τζίρο. Όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι νέες συνδρομές ήταν ελάχιστες καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι ήδη υπάρχουσες παρατάθηκαν με τις επιχειρήσεις να καλύπτουν για τους πελάτες τους τους μήνες που χάθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Την ανησυχία του για το μέλλον των 2.500 επιχειρήσεων που απασχολούν συνολικά 42.000 εργαζόμενους εκφράζει στο insider.gr ο Δώρος Κλεοβούλου, Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το παρατεταμένο lockdown έχει οδηγήσει σε δραματική κατάσταση τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για οριστικά λουκέτα σε επιχειρήσεις και απώλειες θέσεων εργασίας κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σημειώνει παράλληλα πως ο ΠΑΣΥΓΥ έχει αποστείλει στο γραφείο του πρωθυπουργού και τους αρμόδιους υπουργούς υπόμνημα με προτάσεις για ιδιαίτερα μέτρα στήριξης του κλάδου, ο οποίος είναι από τους πρώτους που κλείνουν και από τους τελευταίους που ανοίγουν σε περιόδους lockdown.

Έξαλλου οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων γνωρίζουν καλά ότι ακόμη κι όταν τελικά δοθεί το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία τους, θα υπάρχουν πολύ αυστηροί περιορισμοί ενώ ερωτηματικό αποτελεί και είναι η αντίδραση των αθλουμένων και κατά πόσον θα επιστρέψουν στους χώρους άθλησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο όταν άνοιξαν τα γυμναστήρια μετά το lockdown, το πρώτο διάστημα επέστρεψε μόλις το 40% των συνδρομητών και χρειάστηκε να περάσει το καλοκαίρι προκειμένου να επιστρέψει τελικά συνολικά το 70% και στη συνέχεια να κλείσουν ξανά.

*Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider