Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κυοφορούμενο «γάμο» της Deutsche Bank με την Commerzbank

Μαρίνα Φούντα

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει τα τελευταία 24ωρα το σενάριο συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας, της Deutsche Bank και της Commerzbank. Εάν το σενάριο επιβεβαιωθεί, είναι βέβαιο ότι το τραπεζικό σύστημα ολόκληρης της Ευρώπης δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο...

Οι επιπτώσεις μιας συγχώνευσης τέτοιου βεληνεκούς θα είναι αλυσιδωτές τόσο για το ευρωπαϊκό, όσο και για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Καθώς οι εξελίξεις των επόμενων μηνών προμηνύονται καθοριστικές, αξίζει να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα και εύλογα ερωτήματα, μέσα από έναν χρήσιμο οδηγό που δημοσίευσε το Reuters.

- Γιατί η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για τη Deutsche Bank;

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις στη Deutsche Bank, προκειμένου να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Commerzbank και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της μεταξύ τους συγχώνευσης. Το Βερολίνο εκφράζει έντονες ανησυχίες για την πραγματική κατάσταση της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας και μέχρι πρότινος τράπεζας – συμβόλου για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η Deutsche Bank εξήλθε της κρίσης βαθιά «πληγωμένη» και ακόμη δεν έχει κατορθώσει να βρει το βηματισμό της. Το 2016, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε τη Deutsche Bank τον «νούμερο 1» κίνδυνο για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, λόγω των ισχυρών δεσμών της με τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη. Οι Γερμανοί εκφράζουν έντονους φόβους πως ένα υφεσιακό καθεστώς ή ένα τσουχτερό πρόστιμο μπορεί να εκτροχιάσουν την ήδη εύθραυστη κατάσταση της γερμανικής τράπεζας. Το Βερολίνο χρειάζεται διακαώς, άλλωστε, έναν «εθνικό τραπεζικό πρωταθλητή», ικανό όχι μόνο να στηρίξει, αλλά και να δώσει ώθηση στην εξαγωγική γερμανική οικονομία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Bank, άργησαν να ξεφορτωθούν τα «απόνερα» της κρίσης και τελικώς έμειναν πίσω, συγκριτικά με τις τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών.

- Γιατί το Βερολίνο προκρίνει το σενάριο συγχώνευσης της Deutsche Bank με την Commerzbank;

Μετά από ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, η Commerzbank είναι η μοναδική μεγάλη τράπεζα που έχει απομείνει στη Γερμανία, εκτός από τη Deutsche Bank. Το γερμανικό δημόσιο κατέχει ποσοστό 15% στην Commerzbank – μετά την κρατική βοήθεια που της παρείχε κατά τη διάρκεια της κρίσης – ποσοστό που του δίνει ισχυρή «φωνή» στις εξελίξεις. Η Commerzbank, όπως και η Deutsche Bank, δεν έχει κατορθώσει ακόμη να κλείσει τις «πληγές» που τις άνοιξε η κρίση. Το Βερολίνο άλλωστε εκφράζει φόβους πως η Commerzbank μπορεί εύκολα να θεωρηθεί στόχος εξαγοράς από άλλη μεγαλύτερη τράπεζα, κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό, αφού θα αυξήσει κατακόρυφα το διεθνή ανταγωνισμό για τη Deutsche Bank. H κυβέρνηση θέλει επίσης να κρατήσει σε γερμανικά χέρια την εξειδίκευση της Commerzbank, ήτοι τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Τι οφέλη θα έχει η συγχώνευση των δύο γερμανικών τραπεζών;

Το ίδρυμα που θα προκύψει μετά από μια συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank θα έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,8 τρισ. ευρώ, χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 25 δισ. ευρώ, ενώ θα εξυπηρετεί το ένα πέμπτο της λιανικής τραπεζικής της Γερμανίας. Οι δύο τράπεζες, μαζί, διαθέτουν 2.500 υποκαταστήματα στη Γερμανία, ενώ απασχολούν 140.000 άτομα διεθνώς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικάτων, μια συγχώνευση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο από 10.000 έως 30.000 θέσεις εργασίας.

- Ποιος τάσσεται υπέρ και ποιος κατά της συγχώνευσης;

Υπέρμαχοι του σεναρίου της συγχώνευσης εμφανίζονται η γερμανική κυβέρνηση και το αμερικανικό fund Cerberus, βασικός μέτοχος και στις δύο τράπεζες. Πολέμιοι δηλώνουν στον αντίποδα ορισμένοι έτεροι μέτοχοι της Deutsche Bank, καθώς και τα εργατικά συνδικάτα. Η διοίκηση της Deutsche Bank θα προτιμούσε να έχει στη διάθεσή της περισσότερο χρόνο, προκειμένου να εξυγιανθεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, προτού προχωρήσει σε συγχώνευση.

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις;

Τον Φεβρουάριο, το διοικητικό συμβούλιο της Deutsche Bank ενέκρινε την έναρξη διερευνητικών διαβουλεύσεων με την άλλη πλευρά. Μέχρι στιγμής, οι επαφές και οι συζητήσεις πραγματοποιούνται σε ένα στενό κύκλο διευθυντικών στελεχών. Μάλιστα, στελέχη με γνώση των διαβουλεύσεων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να καταρρεύσουν και να μην υπάρξει συμφωνία. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πιέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης καλά κρατούν. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες.

- Ποιοι κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν από τη συγχώνευση;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών είναι μια τεράστια χρηματοπιστωτική «τρύπα». Θα είναι μια «τρύπα» πολλών δισεκατομμυρίων, η οποία θα προέλθει από την αναγκαία αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων συγκεκριμένων επενδύσεων των τραπεζών. Η συγχώνευση θα καταστήσει το γερμανικό δημόσιο μέτοχο στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και τα διευθυντικά στελέχη θα πρέπει να μειώσουν την επιρροή του.

- Υπάρχουν άλλες επιλογές για τη Deutsche Bank, πέραν της συγχώνευσης;

Πρόσφατα έλαβαν χώρα διερευνητικές συζητήσεις για πιθανή συγχώνευση της Deutsche Bank με τη UBS, αλλά το ενδιαφέρον των Ελβετών αποδείχθηκε περιορισμένο. Ταυτόχρονα, οι ολοένα και αυξανόμενες πιέσεις από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης καθιστούν αρκετά δύσκολο για τη Deutsche Bank να συνεχίσει να πορεύεται μόνη της.

- Γιατί η Deutsche Bank δεν είναι δημοφιλής στους Γερμανούς πολίτες;

Σχεδόν ποτέ η γερμανική τράπεζα δεν ήταν δημοφιλής για το μέσο Γερμανό πολίτη, γιατί έμοιαζε ως το υπέρτατο σύμβολο του καπιταλισμού. Η κατάσταση, όμως, επιδεινώθηκε όταν η τράπεζα βρέθηκε στη δίνη σωρείας σκανδάλων και έπρεπε να δώσει μάχη απέναντι σε μηνύσεις και πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων.

- Πού βρίσκεται σήμερα η Deutsche Bank;

Επιχειρώντας να αποκαταστήσει τη φήμη της, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα διευθετεί τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί και εναρμονίζεται με τα όσα ορίζει η νομική δράση σε βάρος της. Ταυτόχρονα, ισχυροποιεί την κερδοφορία της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.