Πώς επηρεάζουν τα κέρδη των εισηγμένων οι αλλαγές επιτοκίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς επηρεάζουν τα κέρδη των εισηγμένων οι αλλαγές επιτοκίων

Yπάρχουν εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες είναι φορτωμένες με πολλά δάνεια και μια αλλαγή των επιτοκίων από τις τράπεζες, έστω και πολύ μικρή θα άλλαζε άρδην τα οικονομικά τους αποτελέσματα, καθώς θα επηρέαζε άμεσα είτε θετικά, είτε αρνητικά τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Είναι ενδεικτικό πως για παράδειγμα στην Μυτιληναίος μία αλλαγή (αύξηση ή μείωση) της τάξης του 0,005 στο ύψος των επιτοκίων θα έφερνε αλλαγή στα προ φόρων κέρδη 3,53 εκατ. ευρώ.

Στην Εθνική Πανγαία μία αύξηση ή μείωση 1% αλλάζει τα καθαρά κέρδη κατά 2,89 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως στην Πλαστικά Θράκης η επίδραση είναι της τάξης των 688 χιλ. ευρώ και στο Υγεία 1,447 εκατ. ευρώ.

Για τις Μινωικές Γραμμές μία αύξηση 0,5% στα επιτόκια των δανείων θα μείωνε τα καθαρά κέρδη κατά 976 χιλ. ευρώ, ενώ στην Τέρνα Ενεργειακή πρέπει να επέλθει αλλαγή 20% στο ύψος των επιτοκίων για να υπάρξει αλλαγή 261 χιλ. ευρώ στα κέρδη.

Το Πλαίσιο με αύξηση 1% χάνει κέρδη μόλις 86 χιλ. ευρώ ή κερδίζει το ίδιο ποσό με μείωση επιτοκίων 1%. Με την ίδια αλλαγή επιτοκίου η ΓΕΒΚΑ έχει επίδραση μόλις 37 χιλ. ευρώ.

Στη Χαλκόρ μία αλλαγή της τάξης του 0,25% φέρνει διαφορά ύψους 1,46 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα.

Στην Motor Oil τώρα μία αλλαγή κατά μισή μόλις ποσοστιαία μονάδα είναι ικανή ώστε να αλλάξει την κερδοφορία της επιχείρησης κατά 7,2 εκατ. ευρώ. Για το ίδιο ποσοστό η Σαράντης έχει επίδραση 170 χιλ. ευρώ.

Στην Τιτάν μείωση επιτοκίου κατά 1% βελτιώνει κατά 4,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη. Κατά το ίδιο ποσό μειώνει τα καθαρά κέρδη αύξηση 1% στα επιτόκια δανεισμού.

Στον ΟΤΕ αν το επιτόκιο αυξανόταν κατά 1% τα καθαρά κέρδη θα μειώνονται κατά 12,1 εκατ. ευρώ. Αν τα επιτόκια μειώνονταν κατά 1%, η επίπτωση θα ήταν ισόποση. Η συντριπτική πλειονότητα των δανείων είναι με σταθερό επιτόκιο.

Τέλος στα Ελληνικά Πετρέλαια ο δανεισμός του ομίλου είναι σε μεγάλο βαθμό µε μεταβλητό επιτόκιο. Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 εάν το επιτόκιο των δανείων σε ευρώ ήταν κατά 0,5% υψηλότερο, των λοιπών μεταβλητών στοιχείων τηρουμένων σταθερών, τα προ φόρων κέρδη θα μειώνονταν κατά 11 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider