Χρυσή λίρα: Στα 76,98 ευρώ εκτοξεύθηκε το spread μεταξύ αγοράς και πώλησης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσή λίρα: Στα 76,98 ευρώ εκτοξεύθηκε το spread μεταξύ αγοράς και πώλησης
Μέσα σε ένα έτος η διεθνής τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 36% περίπου και από τα 1.458 δολάρια ανά ουγγιά έχει ανέλθει στα 1.994 δολάρια ανά ουγγιά.

Η σημαντική αύξηση της της τιμής του χρυσού έχει οδηγήσει αρκετούς κατόχους χρυσών λιρών να ρευστοποιήσουν τις λίρες τους, αλλά και πολλούς επενδυτές στο να αγοράσουν το χρυσό νόμισμα.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν γιατί πολλοί τους τελευταίους μήνες έχουν επιλέξει να ρευστοποιήσουν μαζικά όσες λίρες αποθησαύρισαν τη τελευταία δεκαετία και κυρίως την εποχή της κρίσης.

Είναι ενδεικτικό πως χθες η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη χρυσή λίρα έναντι 374,90 ευρώ, ενώ την πουλούσε έναντι 451,88 ευρώ. Δηλαδή η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης ήταν 76,98 ευρώ!

Πέρυσι τον Αύγουστο η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη μια χρυσή λίρα προς 315,14 ευρώ και την πουλούσε προς 380,03 ευρώ, ήτοι η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης ήταν 65 ευρώ!

Μέσα σε ένα χρόνο η τιμή πώλησης της λίρας έχει αυξηθεί κατά 70 ευρώ, κάτι που οδηγεί σε ρευστοποιήσεις ακόμη και όσους απέκτησαν λίρες τους τελευταίους μήνες και είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο χρυσό.

Μέσα σε ένα έτος η διεθνής τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 36% περίπου και από τα 1.458 δολάρια ανά ουγγιά έχει ανέλθει στα 1.994 δολάρια ανά ουγγιά. Η άνοδος της τιμής του χρυσού έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και η αξία των αποθεμάτων χρυσού της Ελλάδος.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας η αξία του χρυσού της Ελλάδος ανήλθε στα τέλη Ιουλίου σε 7,6 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του 2020 ήταν στα 6,5 δισ. ευρώ και προ έτους, τον Ιούλιο του 2019 στα 5,9 δισ. ευρώ.

Με απλά λόγια η αξία του χρυσού της Ελλάδος μέσα σε επτά μήνες αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ και μέσα σε ένα χρόνο σημειώνει άνοδο 1,7 δισ. ευρώ.

Το εξ αποτιμήσεως αποτέλεσμα που προέκυψε από τη σύγκριση της αξίας του χρυσού στις 31.07.2020 με το μέσο κόστος κτήσης ανέρχεται σε 5,96 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά μη πραγματοποιηθέν κέρδος της ΤτΕ και αποτελεί αποθεματικό ασφαλείας έναντι πιθανών δυσμενών εξελίξεων στη διακύμανση της τιμής του χρυσού.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider