Κόντρα για τη νομιμότητα του «πακέτου Χατζηγάκη»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα για τη νομιμότητα του «πακέτου Χατζηγάκη»

Κόντρα έχει ξεσπάσει για το θέμα της νομιμότητας των αποζημιώσεων ύψους 425 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2009 στους αγρότες και τις οποίες η ΕΕ με τελεσίδικη απόφαση ζητά πίσω (95.000 αγρότες καλούνται να επιστρέψουν τα 215 εκατ. ευρώ). Ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης, με επιστολή του αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στη χορήγηση αποζημιώσεων ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες που επλήγησαν από τις θεομηνίες. «Ως Υπουργός, τότε, Αγροτικής Ανάπτυξης, με την από 18/3/2009 επιστολή μου (αρ. πρωτ. 1678) στην τότε Επίτροπο Γεωργίας κα Μπόελ αιτιολογούσα επαρκώς τους λόγους που οδήγησαν στη πράξη αυτή. Στην επιστολή μου εκείνη παρουσιάζονταν, επίσης, η νομιμότητα της καταβολής των αποζημιώσεων των 425 εκατομμυρίων ευρώ, με την επισήμανση ότι αυτές αποτελούν ζημιές οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και όχι από την ΕΕ όπως λανθασμένα γράφεται. Συνεπώς οι αποζημιώσεις αυτές καλύφθηκαν από εθνικούς πόρους: ένα μέρος (περίπου 170 εκατομμυρίων) από ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και το υπόλοιπο μέρος από δάνειο που συνήψε ο ΕΛΓΑ με ελληνικές τράπεζες και που εξοφλείται εν τω μεταξύ με τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών».

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι ζημιές ήταν υπαρκτές (τις βεβαιώνουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί) και, συνεπώς, τα αιτήματα των αγροτών για αποζημιώσεις βάσιμα. Η ύπαρξη και η έκταση των ζημιών, εκείνων, αλλά και τα ζημιογόνα φυσικά φαινόμενα είχαν καταγραφεί σε πάνω από 200 έγγραφα, που στάλθηκαν στον ΕΛΓΑ σε τελείως ανύποπτο χρόνο: από την άνοιξη έως το τέλος του 2008. Ακόμη, όπως υποσηρίζει η διαδικασία που ακολουθήθηκε υπήρξε απόλυτα σύμφωνη και με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την ελληνική νομοθεσία. Τέλος, ανέφερε ότι τα 425 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν το 2009 στους αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους το 2008 δεν αποτελούν κρατικές ενισχύσεις. «Ωστόσο, και αν δυνητικά χαρακτηρίζονταν ως κρατικές ενισχύσεις, αυτές νομιμοποιήθηκαν με τον προσωρινό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Με τη θέση μας αυτή συντάχθηκε και ο Πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου, ο οποίος με την απόφασή του (στις 14-9-2012, κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων) δικαίωσε τη χώρα μας», σημείωσε σχετικά.

Αποστόλου: Άλλο οι επιδοτήσεις και άλλοι οι ανακτήσεις

Οι επιστροφές από το «πακέτο Χατζηγάκη» είναι χρήματα τα οποία προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την τσέπη του Έλληνα πολίτη και δόθηκαν στους αγρότες, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξή του στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο. Ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι το ζήτημα των ανακτήσεων δεν έχει σχέση με τις επιδοτήσεις «για τον απλούστατο λόγο ότι οι ανακτήσεις και οι καταλογισμοί επιβλήθηκαν σε βάρος της χώρας μας επειδή χρησιμοποιήσαμε κρατικούς πόρους για να ενισχύσουμε τους αγρότες ερήμην της ΕΕ, το τονίζω το ερήμην της ΕΕ, διότι εάν τότε είχε τηρηθεί η διαδικασία της ενημέρωσης και της έγκρισης, ίσως δε φτάναμε στη σημερινή κατάσταση».

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν έγινε καμία ενημέρωση και δεν υπήρξε έγκριση. «Υπάρχει μια διαδικασία, deminimis λέγεται, όπου όταν έχουμε πρόβλημα ενημερώνουμε ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα, και παίρνουμε την έγκρισή τους. Δεν έγινε αυτή η διαδικασία. Εγώ σας λέω ότι ακόμη και να μην έπαιρναν την έγκρισή τους, να είχαν κάνει την τεκμηρίωση. Ούτε καν την τεκμηρίωση δεν έκαναν», συμπλήρωσε σχετικά.

Για το θέμα των ανακτήσεων από το 2002, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε ένα πρόβλημα το οποίο το βρήκαμε εμείς, που λέγεται ανακτήσεις, καταλογισμοί περίπου 1,5 δις ευρώ, και δημοσιονομικές διορθώσεις - πρόστιμα άλλο 1,5 δις και λέμε τώρα να βάλουμε μια τάξη ν’ αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα».

Σε πέντε ετήσιες δόσεις οι ανακτήσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, οι ανακτήσεις θα γίνουν σε πέντε ετήσιες δόσεις η οποία θα είναι μια δόση κάθε χρόνο και θα έχει σχέση με τη βασική ενίσχυση – διότι αυτός που έχει πάρει 20.000 – 25.000 είναι σίγουρο ότι παίρνει βασική ενίσχυση αρκετά αυξημένη. Η υπουργική απόφαση θα ορίζει να γίνεται παρακράτηση σε πέντε χρόνια για να απαλύνουμε τους αγρότες.

«Δίνουμε μια μάχη όχι μόνο για το θέμα αυτό αλλά και για το φορολογικό, και το ασφαλιστικό των αγροτών. Σας λέω και πάλι ότι τουλάχιστον το 90% των αγροτών έχει μικρότερα ποσά», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider