Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα με βασικά θέματα τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.

Μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου αναμένεται να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ για την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης παρουσίασε τη σημαντική μεταρρύθμιστική τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης», που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και να δοθεί αρκετός χρόνος για περαιτέρω διαβούλευση.

Αναφορικά με τα όσα έχουν ειπωθεί για τον χρόνο που δόθηκε για να συζητηθούν επαρκώς τα ζητήματα των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώθηκε ότι και ο χρόνος ήταν επαρκής αλλά και για πρώτη φορά συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την επεξεργασία των προτάσεων.

Το θέμα των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση θα απασχολήσει και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα εξετάσει επίσης και τη συνολικη στρατηγική για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, η Πολιτική Γραμματεία ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για ένα κείμενο ειδικού σκοπού όπως εκεινο που παρουσίασαν Πορτογαλία και Ιρλανδία για την έξοδο τους από το προγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και σημειώνουν πως το κείμενο εκφράζει την αντίληψη της κυβέρνησης για μια ολιστική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Παρατηρήσεις των θεσμών αναμένεται να υπάρξουν τις προσεχείς ημέρες, επισημαίνουν.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο κείμενο δίνεται έμφαση στην ισορροπία οικονομικής και κοινωνικής διάστασης, ενώ στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων ανάμεσα στις περιφέρειες. Κεντρικό σημείο είναι η αύξηση της απασχόληση και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τονίζουν.