Μαξίμου: Ποτέ δεν αποσύρθηκε το παράλληλο πρόγραμμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαξίμου: Ποτέ δεν αποσύρθηκε το παράλληλο πρόγραμμα

Ποτέ δεν αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, διαμηνύει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, περνώντας στην αντεπίθεση μετά τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ώρες περί ενστάσεων των δανειστών και αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

«Μετά την ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού για τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

«Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων τη συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το παρασκήνιο για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου (παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης), αποφάσισε ομοφώνως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς την διαδικασία σύντμησης των συνεδριάσεων.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως το νομοσχέδιο προκάλεσε αντιδράσεις από την μεριά των εκπροσώπων των δανειστών λόγω διατάξεων που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές και προκαλούν δημοσιονομικές επιβαρύνσεις. Συνδέουν, δε, την απόφαση αυτή με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group για την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να επανέλθει σε συζήτηση μετά τις 7 Ιανουαρίου, οπότε θα συνέλθει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να καθορίσει τον χρόνο και τον τρόπο συζήτησης και εισαγωγής του προς ψήφιση.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο εισήχθη το απόγευμα της Τετάρτης στις αρμόδιες Επιτροπές προς επεξεργασία, το πρωί της Πέμπτης ακολούθησε η ακρόαση των φορέων σε δεύτερη συνεδρίαση, ενώ για το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η τρίτη συνεδρίαση και για την Παρασκευή η τελευταία για τη δεύτερη ανάγνωση. Επρόκειτο να εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένετο να ψηφιστεί την Τρίτη.

Δραγασάκης: 80% «παράλληλο πρόγραμμα» και 20% μνημόνιο

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2016 είναι 80% «παράλληλο πρόγραμμα» και 20% μνημόνιο, υποστήριξε νωρίτερα την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στον απόηχο της φημολογούμενης έντονης δυσαρέσκειας των δανειστών για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο», ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την επαναλειτουργία κλειστών επιχειρήσεων, όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ενώ την άνοιξη σχεδιάζει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα έρθει ρύθμιση για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ενώ προανήγγειλε την εγκαθίδρυση συστήματος αντίστοιχου της Διαύγειας για τις τράπεζες ώστε να μπορούν όλοι να βλέπουν αν μια τράπεζα δίνει δάνεια, σε ποιον τα δίνει και αν το κάνει επιλεκτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider