Στα τυφλά κυβέρνηση - Θεσμοί για το έπαθλο της πρώτης αξιολόγησης

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα τυφλά κυβέρνηση - Θεσμοί για το έπαθλο της πρώτης αξιολόγησης

Στα τυφλά κινούνται κυβέρνηση και Θεσμοί για το «έπαθλο» της πρώτης αξιολόγησης. Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, από τη στιγμή δηλαδή που η χώρα μπήκε στο καθεστώς των Μνημονίων, η νέα χρηματοδοτική συμφωνία των 86 δισ. ευρώ δεν προβλέπει επακριβώς τα ποσά που θα αποδεσμεύονται κάθε φορά που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση (έλεγχος) της ελληνικής οικονομίας.

Το νέο αυτό καθεστώς σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίον θα διαρθρωθεί η χρηματοδότηση από το Μνημόνιο (ύψος της κάθε δόσης/ χρόνος εκταμίευσης της) βρίσκεται περίπου στη διακριτική ευχέρεια των δανειστών μας. Αυτοί θα πρέπει κάθε φορά να αποφασίζουν το πότε και πόσα χρήματα θα εκταμιευθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκάστοτε αξιολόγησης. Έτσι προς το παρόν ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πόσο θα είναι η δόση που θα ακολουθήσει την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η ατζέντα για την επόμενη αξιολόγηση είναι ανοικτή, τούτο συνεπάγεται ότι το ύψος των χρημάτων που θα εκταμιευτούν, θα είναι ανάλογο με το εύρος των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει. Ήδη είναι γνωστό ότι τα δύο πιο καυτά θέματα που θα πρέπει να κλείσουν αφορούν στο νέο ασφαλιστικό και στην αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος. Και τα δύο ζητήματα ενέχουν ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα - για το ασφαλιστικό επί παραδείγματι έχει συμφωνηθεί από το καλοκαίρι να εξοικονομηθούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ για το 2016, το οποίο προφανώς θα πρέπει να προσμετρηθεί προκειμένου να κλείσει ο Προϋπολογισμός του 2016.

Όμως εκτός από τα ποσοτικά στοιχεία ή όποιες αλλαγές στις οποίες θα καταλήξει η κυβέρνηση, οι δανειστές φαίνεται ότι θα αξιολογήσουν και την διαρθρωτική τους διάσταση πριν αποφασίσουν για το ύψος της δόσης που θα αποδεσμεύσουν, υπό την προϋπόθεση φυσικά της επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου.

Είναι ενδεικτικό ότι τα δύο στελέχη της Τρόικας που βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (Declan Costello από την Κομισιόν και Rasmus Ruffen από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) απέφυγαν να δώσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εκταμιεύσεις του νέου προγράμματος. Όμως όπως διεφάνη από τις τοποθετήσεις τους στην περίπτωση που η πρώτη αξιολόγηση πάει καλά τότε το πρώτο «πακέτο που θα λάβει η Ελλάδα» θα είναι αρκετά γενναιόδωρο προκειμένου να καλύψει όχι μόνο τρέχουσες δαπάνες αλλά και για να κλείσει μεγάλο μέρος από τις τρύπες που έχουν δημιουργήσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 2016 να διαθέσει περίπου 5,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο ποσό αυτό από το Μνημόνιο θα πρέπει να καλυφθούν επίσης περίπου 2,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και άλλα 7,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους, τα οποία αφορούν κυρίως υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider