Συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ - Στην «ατζέντα» η Τουρκική προκλητικότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ - Στην «ατζέντα» η Τουρκική προκλητικότητα
Χθες στη διάρκεια της ετήσιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου θα θέσουν το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Μάλιστα αργά χθες το βράδυ οι δυο υπουργοί, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε ο συντονισμός των δυο χωρών ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης και η ανάγκη απάντησης στις τουρκικές παράνομες και προκλητικές ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαρώσια. Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας μπήκε στην ατζέντα κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, ενώ οι συνομιλίες των υπουργών θα εστιασθούν επιπλέον στο αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών των Η.Π.Α., την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Αιθιοπία. Το ΣΕΥ θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μια συνεδρίασή του πριν η Σύνοδος Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου αποφασίσει για κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Χθες στη διάρκεια της ετήσιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, λέγοντας πως μια χώρα μέλος της συμμαχίας δεν μπορεί να συνεργάζεται με ομάδες τζιχαντιστών και να υπονομεύει την ασφάλεια της Συμμαχίας. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού υπενθύμισε πως το καλοκαίρι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού χτύπησε για άλλη μια φορά καμπανάκι στην Τουρκία πως οι κυρώσεις είναι προ των πυλών. Μάλιστα στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός εξήγησε αναλυτικά το σκηνικό σύγκρουσης που έχει στήσει από το καλοκαίρι η Τουρκία, καταλήγοντας πως οι κυρώσεις θα είναι μονόδρομος, εάν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί.

Ο Ερντογάν προαναγγέλει «διχοτόμηση» της Κύπρου

Παρά την έντονη κριτική της Δύσης, ο Ερντογάν συνεχίζει απτόητος τον δρόμο των προκλήσεων. Μετά την εκλογή Τατάρ στα κατεχόμενα, μιλά πλέον ανοιχτά για διχοτόμηση ρίχνοντας μάλιστα την ευθύνη στην Ελλάδα. «Λόγω της αδιάλλακτης στάσης του διδύμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα ζητήματα τα οποία δεν έχουν αξία συζήτησης, διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης και σηκώνουμε να μανίκια για ένα νέο μέλλον», είπε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος, την ώρα πάντως που στην Ευρώπη, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ενώ και στις ΗΠΑ, στη διάρκεια συνεδρίασης στη Γερουσία, ο Αμερικανός Γερουσιαστής του Νιού Τζέρσεϊ, Μπομπ Μενέντεζ, ζητά από τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να βάλει φρένο στον Ερντογάν, καλώντας για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα λόγω της επιλογής της να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα των S-400. «Ο Ερντογάν χωρίς αμφιβολία προσπαθεί να αναδειχθεί ως ο πλέον καταστροφικός παίκτης στην περιοχή. Χωρίς ισχυρή αντίδραση θα συνεχίσει στον ίδιο τόνο και στην ίδια επιθετικότητα. Καλώ την νέα κυβέρνηση Μπάϊντεν να τον σταματήσει. Και το Κογκρέσο έχει έναν ρόλο να παίξει επίσης. Καλώ επίσης την νέα κυβέρνηση Μπάϊντεν να επαναφέρει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι ΗΠΑ σε αλληλεγγύη με την Ευρώπη θα πρέπει να σταθούν απέναντι από την Τουρκία και τις παραβάσεις της στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου που αποσταθεροποιούν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», είπε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider