Στο πρακτικό κομμάτι της προετοιμασίας τόσο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας όσο και της Κάρτας Εισόδου στις σχολές έχει μπει η κυβέρνηση, στον απόηχο της επίθεσης στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ και της σημερινής τηλεδιάσκεψης πρωθυπουργού και πρυτάνεων.

Ειδικό σώμα που θα επανδρωθεί με καινούργιους αστυνομικούς

Ειδικό σώμα που θα ανήκει οργανικά στην Ελληνική Αστυνομία θα είναι η «Πανεπιστημιακή Αστυνομία». Αυτή θα επανδρωθεί με νέες προσλήψεις, δηλαδή καινούργιους Αστυνομικούς. Η «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» θα έχει ειδική στολή και τα μέλη της θα δίνουν το «παρών» μέσα στα Πανεπιστήμια, αρμόδιοι τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή.

Ο αριθμός των προσλήψεων που θα πραγματοποιηθούν δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Η διάθεσή τους στα Ιδρύματα, θα είναι κλιμακωτή ανάλογα τόσο με τις ανάγκες του Πανεπιστημίου όσο και με την περίοδο. Διαφορετική δύναμη δηλαδή θα χρειάζονται οι «θερμοί» μήνες. Η νομοθετική πρωτοβουλία γι αυτό το σώμα, είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εντός των επόμενων μηνών οι άνδρες της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» αναμένεται να βρίσκονται στα πόστα τους.

Κάρτα εισόδου και ποινές

Στο ζήτημα της κάρτας εισόδου, θα χρειαστεί να υπάρξει διαφοροποίηση ανά ίδρυμα. Κι αυτό καθώς υπάρχουν campus όπως της ΑΣΟΕΕ, που ο έλεγχος είναι πιο εύκολος καθώς η κεντρική είναι σχεδόν η μοναδική είσοδος.
Υπάρχουν όμως και campus όπως αυτό της Πολυτεχνιούπολης που συνορεύουν με δημόσιο πάρκο και εκεί ο έλεγχος, δυσκολεύει. Σε τέτοιες περιπτώσεις η πολιτική αναμένεται να είναι διαφορετική και ο έλεγχος να περιορίζεται στην είσοδο των κτιρίων.

Σε ό,τι αφορά τις ποινές, θα απαιτηθούν παρεμβάσεις σε δύο κατευθύνσεις: Από τη μια, θα χρειαστούν αλλαγές στον ποινικό κώδικα, που θα αφορούν τα ποινικά αδικήματα που διαπράττονται εντός των Ιδρυμάτων και πλέον θα έχουν άλλη ποινική απαξία και αυστηρότερες ποινές.

Παράλληλα όμως, θα υπάρχουν πειθαρχικές συνέπειες για φοιτητές των ιδρυμάτων που υποβοηθούν παράνομες πράξεις. Τα ζητήματα αυτά, αναμένεται να συζητήσει αύριο κατά τη συνεδρίασή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές φέρεται να είναι θετική στην κατεύθυνση των εισηγήσεων του πρωθυπουργού.

Πηγή: Reader.gr