Τριπλό μήνυμα στην Τουρκία - Τριμερής στην Κύπρο, Τελωνειακή Ένωση και εμπάργκο όπλων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριπλό μήνυμα στην Τουρκία - Τριμερής στην Κύπρο, Τελωνειακή Ένωση και εμπάργκο όπλων
Με την Τουρκία ως κεντρικό θέμα θα συναντηθούν σήμερα στη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμπντελφατάχ Αλ-Σίσι.

Με την Τουρκία στο μενού συναντώνται σήμερα στη Λευκωσία Μητσοτάκης, Αναστασιαδης και Σίσι, ενώ η Αθήνα σηκώνει το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της πώλησης όπλων από χώρες της Ε.Ε. στη γείτονα.

Με την Τουρκία ως κεντρικό θέμα θα συναντηθούν σήμερα στη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμπντελφατάχ Αλ-Σίσι, σε μια ακόμα τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, με τους τρεις ηγέτες να αναμένεται να στείλουν ένα ακόμα μήνυμα εναντίον της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η στρατηγική σχέση των τριών χωρών βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών, με δεδομένη και την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ που κυρώθηκε από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών και τέμνει το παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι αναμένεται να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης, με δεδομένη την κατάσταση που διαμορφώνεται από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ τον Νοέμβριο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να ταξιδέψει και στην Αθήνα.

Βεβαίως, η τριμερής διεξάγεται σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, με δεδομένες τις οριακές ενέργειες της Τουρκίας με το Oruc Reis που χθες έσπασε το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο και προσέγγισε σχεδόν στα 9 ναυτικά μίλια. Παράλληλα, συγκαλείται ένα 24ωρο μετά το ντεμαράζ της Αθήνας, η οποία προβαίνει σε στοχευμένες διπλωματικές ενέργειες που μπορεί να «πονέσουν» την Τουρκία, καθώς θέτει επί τάπητος τόσο το ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης με την Ε.Ε. όσο και το ζήτημα της προμήθειας οπλικών συστημάτων από ευρωπαϊκές χώρες.

Ως προς την Τελωνειακή Ένωση, η Αθήνα είναι εδώ και κάποιες μέρες σε συνεννόηση με την Κομισιόν και τον αρμόδιο επίτροπο Ολιβιέ Βαρέλι και ζητά, σε πρώτη φάση, την καταγραφή των παραβατικών ενεργειών της γείτονος ως προς την Τελωνειακή Ένωση, την επέκταση της οποίας ζητά η Τουρκία στο πλαίσιο της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που προωθεί ιδιαιτέρως το Βερολίνο. Η καταγραφή από τις κοινοτικές υπηρεσίες αναμένεται να γίνει σχετικά γρήγορα και, στη βάση αυτής της καταγραφής και των παραβατικών ενεργειών της τουρκικής πλευράς, η Αθήνα θέτει ζήτημα αναστολής της Ένωσης. Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί, σε πρώτη φάση, να παγώσει η εν εξελίξει συζήτηση για περαιτέρω παραχωρήσεις στην Άγκυρα, την οποία εξακολουθεί να προωθεί ιδιαίτερα το Βερολίνο.

Αναφορικά με το εμπάργκο όπλων, η Ελλάδα στοχευμένα δεν απευθύνθηκε στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν διαύλους στρατιωτικής ενίσχυσης της Τουρκίας σε πολλά επίπεδα. Βεβαίως, εκ νέου «πρωταθλητής» στις πωλήσεις είναι η Γερμανία, αλλά σημαντικές προμήθειες προέρχονται και από τις άλλες δύο χώρες. Μάλιστα οι τρεις προαναφερθείσες χώρες μπλόκαραν και την αναφορά που κατέθεσε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής η Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα επιδιώκει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση στο εσωτερικό της Ένωσης για την προμήθεια οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, ιδίως από τη στιγμή που το θέμα είχε τεθεί πριν από έναν χρόνο, μετά την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία. Πολλώ, δε, συνεπώς, από τη στιγμή που αρκετά από αυτά τα οπλικά συστήματα μπορεί να στραφούν εναντίον δύο κρατών-μελών.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: reader.gr

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider