Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης - Οι δεσμεύσεις για το Μάτι και τα πρώτα Νομοσχέδια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης - Οι δεσμεύσεις για το Μάτι και τα πρώτα Νομοσχέδια
Πριν από τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες η κυβέρνηση - δια στόματος Πρωθυπουργού - ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων για το Μάτι.

Με 158 ψήφους υπέρ - όπως αναμενόταν - η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή στο τέλος της τριήμερης διαδικασίας που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, με τον Πρωθυπουργό να ξεδιπλώνει ταυτόχρονια και τις άμεσες πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνησή του.

«Η Κυβέρνηση έλαβε τη δεδηλωμένη της Βουλής. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα δουλέψουμε κάθε μέρα με ένα κεντρικό στόχο: Να κάνουμε τις ζωές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καλύτερες. Να είστε καλά. Καλή δουλειά σε όλες και σε όλους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος της Βουλής, μετά την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Πριν από τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες η κυβέρνηση - δια στόματος Πρωθυπουργού - ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων για το Μάτι, ενώ όπως ενημέρωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σήμερα το πρωί στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε παρεμβάσεις για το Μάτι στην επέτειο ενός χρόνου από την καταστροφή: η πρώτη δράση θα αφορά στον καθαρισμό οικοπέδου στο Μάτι στο οποίο έχουν συσσωρευθεί εύφλεκτα υλικά που απειλούν τους κατοίκους. Για τον σκοπό αυτό το γραφείο του Πρωθυπουργού επικοινώνησε με κατασκευαστικές εταιρείες για να το καθαρίσουν χωρίς κόστος για το Δημόσιο. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης ότι θα ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα σε ειδικό λογαριασμό, ενώ δήλωσε πως οι πυρόπληκτοι στο Μάτι θα απαλλάσσονται για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ, θα γίνει καθαρισμός από τον επικίνδυνο αμίαντο που παραμένει σε καμένα σπίτια, ενώ θα δοθούν 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν. Η πρόταση μας διασφαλίζει ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν με απόλυτη διαφάνεια και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αμέσως μετά την χθεσινή ψηφοφορία, προκειμένου να περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών, επιτρέποντας έτσι την επίλυση πολλών ζητημάτων που έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

Η κυβερνητική μηχανή θα αρχίσει πάντως από σήμερα να ξεδιπλώνει το νομοθετικό της έργο, αρχής γενομένης από το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα είναι αυτό για το επιτελικό κράτος, στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό, επιθυμεί να συζητηθεί στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες, ήτοι πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στις επιτροπές και στη συνέχεια συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Προτού κλείσει η Βουλή για τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει κατατεθεί και ενδεχομένως και ψηφισθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι και Περιφέρειες) ενόψει της ανάληψης καθηκόντων των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider