Το ΥΠΕΞ επιθυμεί τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΥΠΕΞ επιθυμεί τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα έχει μόνιμο μηχανισμό.

Η θεσμοθέτησή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έχει προαναγγελθεί από τον Μάρτιο του 2018, όταν σχετική πρόταση Νόμου είχε καταθέσει το Ποτάμι και ο Αλέξης Τσίπρας είχε τοποθετηθεί θετικά, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβερνητική πρόταση απέχει πάντως αρκετά από αυτό που είχαν στο μυαλό του οι Ποταμικοί βουλευτές όταν εκπόνησαν το σχέδιο.

Στην πρόταση που είχε παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στους εκπροσώπους των κομμάτων, το ΣΕΑ είναι ένα συμβουλευτικό όργανο υπαγόμενο στον πρωθυπουργό με σκοπό να παρέχει τις σχετικές συμβουλές για ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Το σχήμα θα είναι μικρό, θα υπάρχει ένας σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και θα συμμετάσχουν σε αυτό ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Κατά περίπτωση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, θα συμμετάσχει ο εκάστοτε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο γ.γ. του υπ. Εξωτερικών και ο διοικητής της ΕΥΠ. Ο σύμβουλος θα αναλαμβάνει να εισηγείται τη χάραξη εθνικής στρατηγικής, ενώ σε περίπτωση διαχείρισης κρίσεων, θα αναλαμβάνει τον συντονισμό και την παρακολούθηση των επιχειρήσεων. Σκοπός του οργάνου είναι η εξισορρόπηση ανάμεσα στην πλευρά των υπουργών και των υπηρεσιακών παραγόντων και ο εκάστοτε σύμβουλος ως απευθείας υπαγόμενος στον πρωθυπουργό θα έχει αυτονομία κινήσεων.

Δεν θα πρόκειται δηλαδή για ένα όργανο με επιχειρησιακές αρμοδιότητες, στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών. Σύμφωνα πάντα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, το όργανο που επιθυμεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση δεν θα πατάει στην πρόταση του Ποταμιού, αλλά θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο στον Πρωθυπουργό, για θέματα ασφαλείας αλλά και γενικότερα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Σε κάθε περίπτωση, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν πρόκειται να αντικαστήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα έχει μόνιμο μηχανισμό, θα ασχολείται με όλα τα θέματα κρίσεων και θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider