Τα πρόσωπα που στηρίζουν το Κεντροαριστερό άνοιγμα Τσίπρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πρόσωπα που στηρίζουν το Κεντροαριστερό άνοιγμα Τσίπρα
Tελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ξανά συνιστώσες!

Τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ξανά συνιστώσες! Σε ολομέλεια καλεί τα στελέχη της η Πρωτοβουλία «Γέφυρα» που προσφάτως αγκάλιασε το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα για την συγκρότηση ενός ισχυρού αριστερού και προοδευτικού πόλου. Η σημερινή εκδήλωση της Γέφυρας είναι ενδεικτική τού ότι οι συμμετέχοντες σε αυτήν θέλουν να την στερεώσουν σε γερά θεμέλια που δεν θα την αφήσουν να καταρρεύσει σε βάθος χρόνου. Η Γέφυρα και τα μέλη της είναι απλώς ένα κομμάτι των συνιστωσών που πλαισιώνουν την Προοδευτική Συμμαχία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα μεγάλο κομμάτι της καθρεφτίζει τον λεγόμενο εκσυγχρονιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και τον κύριο εκφραστή αυτή του χώρου τον Κώστα Σημίτη. Όμως σημαντικές προσωπικότητες που προέρχονται από αυτόν τον χώρο και παλαιότερα ανήκαν στο ΚΚΕ Εσωτερικού σηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό το άνοιγμα του Τσίπρα προς την κεντροαριστερά: Σωτήρης Βαλντέν, Νίκος Μουζέλης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Αντώνης Λιάκος και Νίκος Μπίστης είναι μερικά από τα πρόσωπα που έχουν τον δικό τους συμβολισμό.

Από την άλλη η διαφαινόμενη υποψηφιότητα της Μαρίας Ρεπούση στο ευρωψηφοδέλτιο δείχνει πως προσωπικότητες της ανανεωτικής αριστεράς που συμμετείχαν ως κεντρικά πρόσωπα στην ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη είναι πρόθυμα να στηρίξουν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για ένα προοδευτικό μέτωπο. Οι πληροφορίες πάλι επιμένουν ότι και ο υπογράφων την διακήρυξη της Γέφυρας δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας στην συμπρωτεύουσα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι συνιστώσες δεν περιορίζονται στην Γέφυρα. Πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είχαν κεντρικό ρόλο στο Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ δείχνουν πως βρίσκονται κοντά στην πρωθυπουργική προσπάθεια. Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ένα από αυτά. Βρέθηκε πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Μάιο του 2018 όταν σε εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου διαπίστωσαν ότι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων είναι επιβεβλημένη. Ομοίως, κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν και οι συμμετέχοντες πια στην κυβέρνηση Θάνος Μωραϊτης και Άγγελος Τόλκας. Σημειωτέον πως η κεντροαριστερή διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκίνησε τώρα. Απλώς πλέον χωρίς τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την δυνατότητα να αναπτύξει με μεγαλύτερη ευελιξία την προσπάθεια για την συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου. Δεν είναι τυχαίο ότι στον προτελευταίο ανασχηματισμό εντάχθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αλλά και η Μυρσίνη Ζορμπά, ενώ πολύ πιο πριν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπήκε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Η Δημοκρατική Αριστερά, πάλι, δηλαδή το επίσημό της κομμάτι που αποκολλήθηκε από το ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως θα στηρίξει το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας στην βάση ενός προγραμματικού πλαισίου. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος συμμετέχει στις εκδηλώσεις του προοδευτικού χώρου, ομοίως και τα στελέχη του. Πρόσωπα που βρέθηκαν κοντά στην ΔΗΜΑΡ στο παρελθόν όπως ο Φώτης Προβατάς στηρίζουν την Γέφυρα. Ενώ και η Μαριλένα Κοππά πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ που συνομιλούσε στο παρελθόν με την ΔΗΜΑΡ δείχνει με τις δηλώσεις της ότι δεν είναι αρνητική στον διάλογο και την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων υπό προϋποθέσεις.

Η Λούκα Κατσέλη είναι ένα από τα πρόσωπα που βρέθηκε κοντά στον Αλέξη Τσίπρα πριν εκείνος γίνει πρωθυπουργός. Ομοίως και ο Νίκος Κοτζιάς στήριξε την κυβέρνηση με την Κίνηση «Πράττω» και μάλιστα αποτελεί και μία από τις συνιστώσες του νέου κεντροαριστερού εγχειρήματος. Στην νέα συμμαχία παίρνουν μέρος και στελέχη των PES Activists που προσφάτως αποχώρησαν από το ΚΙΝΑΛ διαμαρτυρόμενα για την στρατηγική του. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και θα αποτυπωθεί και στο ευρωψηφοδέλτιο, όπου καταγράφηκε και διεύρυνση προς τα… αριστερά με την συμμετοχή του Δημήτρη Πλουμπίδη αλλά και της Μυρσίνης Λοϊζου. Τα ανοίγματα συνεχίζονται…

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider