Σκουρλέτης: Όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκουρλέτης: Όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια

Στα ενεργειακά θέματα όπως εξελίχθηκαν εν μέσω των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη. Βασικό σημείο όσων ανέφερε ο υπουργός αποτελεί το γεγονός ότι δεν προβλέπονται άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό κλάδο, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι «ότι δεν προβλέπεται από την κυβέρνηση ούτε μία επιπλέον ιδιωτικοποίηση στις ενεργειακές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο είτε αυτές ανήκουν,- έχουν περάσει αυτή τη στιγμή- στο ΤΑΙΠΕΔ είτε όχι».

Για τον ΑΔΜΗΕ και τα ΝΟΜΕ

Ο υπουργός ανέφερε ότι προχωρά το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ ενώ έκανε λόγο και για τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες) τονίζοντας ότι ο μηχανισμός αυτός είναι ένας βραχυπρόθεσμος μεταβατικός μηχανισμός. «Δεν μπορεί να αποτελέσει ένα μόνιμο μοντέλο. Είναι το όχημα για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε αυτά τα οποία προβλέπονταν στη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους δανειστές. Μία συμφωνία που κινείται στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς και στις γενικότερες κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής στρατηγικής σχετικά με την ενεργειακή ευρωπαϊκή αγορά».

Σχετικά με τη ΔΕΗ και τα κοινοπρακτικά σχήματα με ιδιώτες, σημείωσε ότι η στρατηγική, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής της «μικρής ΔΕΗ», συνιστά μία επιλογή ομαλής μετάβασης στο νέο πια καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς. «Υπάρχουν πολλές μορφές που μπορεί κανείς να εξετάσει στο πλαίσιο της στρατηγικής των συμπράξεων. Εμείς, αυτό που έχουμε πει είναι ότι δεν κατανοούμε καθόλου εκείνες τις προτάσεις, οι οποίες θέλουν με έναν βίαιο τρόπο να δημιουργήσουν νέους ιδιώτες ανταγωνιστές, ως αποτέλεσμα εκβιαστικών ιδιωτικοποιήσεων με «το πιστόλι στο κρόταφο», άρα και υπονομευμένων», σημείωσε

Για τη διεθνή ενεργειακή πολιτική

Για τη διεθνή ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά επαφών με ταξίδια στο εξωτερικό όπου το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας σε αυτά τα ταξίδια αφορούν σε ενεργειακά ζητήματα και στο στόχο να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. «Και αναφέρομαι - για να βάλω και την άλλη διάσταση- στο πρόσφατο μνημόνιο που υπογράφηκε στην Ρώμη από την ΔΕΠΑ, την Edison και την ρωσική πλευρά, που αναζητά δρόμους εναλλακτικής όδευσης ώστε να γίνει πραγματικότητα η έλευση ρωσικού αερίου σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης. Είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή στρατηγική, με την στρατηγική της πολλαπλότητας των πηγών προμήθειας και των δρόμων όδευσης. Το πιο σημαντικό έργο που αφορά τους αγωγούς, σημαντικό και ως κόστος επένδυσης, είναι αυτό του TAP», πρόσθεσε.

Για το Εξοικονομώ κατ’ οίκον

«Είμαστε σε θέση μετά το Πάσχα να παρουσιάσουμε το νέο πρόγραμμα, Εξοικονομώ ΙΙ, να το πούμε έτσι, για την αναβάθμιση των κατοικιών», ανέφερε ο υπουργός σχετικά με το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον. «Το γεγονός ότι δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι γιατί δεν υπήρχε προετοιμασία που ήταν απαραίτητη, ήταν κρισιμότατη για να υπάρξει χρηματοδότηση και αφορούσε στην επικαιροποίηση του ΚΕΝΑΚ, του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει και αυτό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες περί άλλα τύρβαζαν. Τέλος, έχουν δρομολογηθεί προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης σε δήμους είτε αυτά αφορούν την αναβάθμιση κτιρίων είτε την αναβάθμιση των δημοτικών φωτισμών», συμπλήρωσε.

Για τη φορολόγηση καυσίμων

Για την συζήτηση με τους θεσμούς σχετικά με τη φορολόγηση των καυσίμων υπογράμμισε ότι: «Προτάσεις έχουν ακουστεί πάρα πολλές γύρω από το θέμα αυτό και από άλλα ζητήματα. Εκείνο το οποίο θέλω να επισημάνω, απαντώντας και σε κάποιους συναδέλφους σας στη Θεσσαλία το είπα χθες, είναι ότι ακόμη και να μπει – σας λέω ότι δεν έχει κλειδώσει - (και ιδιαίτερα τα ζητήματα τα φορολογικά δεν τα χειρίζομαι, απλώς ενημερώνομαι στο πλαίσιο του ΚΥΣΟΙΠ, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Εκφράζω τη γνώμη μου, αλλά δεν συμμετέχω σε αυτό το σκέλος της διαπραγμάτευσης), ακόμη κι αν συμβεί αυτό, στον τομέα του αερίου η επιβάρυνση που θα προκύψει από αυτόν τον ειδικό φόρο δεν θα αντιστρέψει τη νέα διαμορφωμένη πραγματικότητα μιας πιο χαμηλής τιμής σε σχέση με πέρυσι».

Για την πιθανή μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι: «Έβαλα άμεσα δυο προϋποθέσεις, τις πιο σημαντικές. Πρώτα απ’ όλα να μην έχουμε καμία αναστροφή στην πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει μία τάση μειούμενη στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και τα δύο μπορεί να συμβούν. Θεωρώ το πιο πιθανό να συμβούν και τα δύο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider