Η Φώφη, ο Σταύρος και τα σενάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Φώφη, ο Σταύρος και τα σενάρια

Η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή, αναζωπυρώνει, όπως είναι φυσικό, τα σενάρια για περαιτέρω ώσμωση των δυο κομμάτων και δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα νέο σχήμα στο χώρο του Κέντρου.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί ο επικεφαλής του Ποταμιού με την κ. Γεννηματά. Είχε προηγηθεί η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δυο αρχηγών τις προηγούμενες μέρες, αμέσως μετά το Συνέδριο του Ποταμιού που προέκρινε την ιδέα της δημιουργίας του “Κοινοβουλίου του Κέντρου”, μιας προσπάθειας να βρεθούν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις πολιτών του χώρου σε ένα ενιαίο σχήμα διαλόγου, ώστε σταδιακά να οδηγηθούν σε ένα νέο κομματικό σχηματισμό.

Αυτό που φάνηκε πάντως την Τετάρτη στη Βουλή ήταν η ταύτιση των δυο κομμάτων στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τη συζήτηση για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη αλλά και τις ίσες αποστάσεις που πήραν από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χειροκρότησαν δυο φορές το Σταύρο Θεοδωράκη στη διάρκεια της πρωτολογίας του. Ενώ ήταν σαφές ότι και οι δυο αρχηγοί έδειξαν ότι σημεία συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίστανται - παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη Σουλτς και οι συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων στην αρχή της εβδομάδας φαινόταν να στέλνει ένα μήνυμα σύγκλισης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σημερινή συνάντηση οι δυο αρχηγοί αναμένεται να εξετάσουν τα περιθώρια συνεργασίας των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού αλλά και κοινές δράσεις, πηγές πάντως από τη Σεβαστουπόλεως απέκλειαν κατηγορηματικά την πρόταση που είχε διατυπώσει η Φώφη Γεννηματά για συνένωση των δυο Κοινοβουλευτικών Ομάδων στη Βουλή. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς τοποθετούνται επίσης οι δυο αρχηγοί απέναντι σε μια ενδεχόμενο επιστροφή ή συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και του Βασίλη Λεβέντη - για τον οποίο ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε την προηγούμενη Δευτέρα ότι δεν ανήκει στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου και για αυτό θα πρέπει να αποκλειστεί η δική του συμμετοχή.

Οι επιτελείς των δυο κομμάτων δεν περιμένουν θαύματα από τη σημερινή συνάντηση, ενώ πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επέμεναν ότι το σημαντικό είναι να δημιουργηθεί η επιτροπή που θα συντονίσει τις κινήσεις και τα κόμματα ενόψει μιας μεγάλης συνδιάσκεψης του χώρου κάπου στα τέλη Μαϊου. Στο Ποτάμι πάλι εκφράζουν τη δυσπιστία τους σε συναντήσεις κορυφής, καθώς, όπως είχε γράψει σχετικά ο επικεφαλής του κόμματος στη Φώφη Γεννηματά “αν οι καρέκλες στην πρώτη σειρά είναι πιασμένες από μας, δε θα έρθει κανείς” υπονοώντας ότι δε θα πρέπει το κάλεσμα για ένωση των κομμάτων του κέντρου να γίνει από τα κόμματα και τους επικεφαλής τους γιατί σε αυτή την περίπτωση η κοινωνία δεν πρόκειται να ακολουθήσει. Όπως και να ‘χει, κάτι κινείται στο χώρο - άλλωστε πολιτικός χώρος υπάρχει, το ερώτημα είναι εάν τα πολιτικά υποκείμενα που δραστηριοποιούνται έχουν πια τα αντανακλαστικά να δημιουργήσουν τη βάση για νέες πρωτοβουλίες με πολιτικό περιεχόμενο που θα αφορά την κοινωνία.

Πηγή: Koolnews.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider