Με 400 εκατ. ευρώ η EBRD στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με 400 εκατ. ευρώ η EBRD στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Τη βούλησή της να συμμετάσχει στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, επενδύοντας περί τα 400 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως έχει γνωστοποιήσει στην ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως συνέβη και στην Κύπρο.

Κατά τις πληροφορίες, μετά από ισχυρές πιέσεις των Αμερικανών, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η EBRD εμφανίζεται πρόθυμη να επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες περί τα 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθεια σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Αναλυτικότερα, ο οδικός χάρτης της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχει ως εξής:

- Οι ιδιώτες επενδυτές εκτιμάται ότι θα καλύψουν κεφάλαια περίπου 4,4 δισ. ευρώ , τα οποία έχουν προκύψει από το βασικό σενάριο των stress tests. Με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα - η οποία στο βασικό σενάριο εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες 1,6 δισ. ευρώ - τα οποία θα καλυφθούν με την συμμετοχή του Δημοσίου (χωρίς να έχει προσδιορίσει το ακριβές ποσό), οι υπόλοιπες τρεις τράπεζες έχουν διαβεβαιώσει ότι θα καλύψουν τα κεφάλαια που προκύπτουν από το βασικό σενάριο αμιγώς από ιδιώτες επενδυτές. Μάλιστα η Eurobank έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καλύψει επιπροσθέτως και τα κεφάλαια που απορρέουν από το δυσμενές σενάριο, δηλαδή άλλα 1,78 δισ. ευρώ.

- Οι θεσμικοί επενδυτές θα προσφέρουν κεφάλαιαπερίπου 6,2 δισ. ευρώ δίνοντας έτσι για δεύτερη φορά μέσα σε 12 μήνες ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο περίπου οι ιδιώτες επενδυτές είχαν συμμετάσχει με περίπου 8 δισ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που είχαν πραγματοποιήσει τότε οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την ΕΚΤ. Το ποσό αυτό μετά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων μηνών σχεδόν εξανεμίστηκε προκαλώντας τόσο σε αυτούς όσο και στο Ελληνικό Δημόσιο μία σημαντική ζημιά.

Ειδικά για το Δημόσιο η ζημιά αυτή είναι αμφίβολο αν θα ανακτηθεί ποτέ. Για παράδειγμα στην περίπτωση μόνο της Eurobank όπου μετά την νέα ανακεφαλαιοποίηση η συμμετοχή του Δημοσίου θα περιοριστεί στο 7% από 35% που είναι σήμερα, το κόστος έχει ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ.

- Παρά ταύτα στην ανακεφαλαιοποίηση το Δημόσιο θα πρέπει να συνεισφέρει περίπου 8 δισ. ευρώ (πάντα με την επιφύλαξη της Εθνικής) προκειμένου οι τράπεζες να καλύψουν τα υπόλοιπα κεφάλαια μέχρι του ποσού των 14,4 δισ. ευρώ τα οποία αντιπροσωπεύουν τις συνολικές κεφαλαιακές τους ανάγκες (βασικό και δυσμενές σενάριο).

Με τους ρυθμούς όμως που κινείται η αξιολόγηση είναι αμφίβολο κατά πόσο θα έχει αυτή ολοκληρωθεί εγκαίρως προκειμένου να γίνει η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες. Τόσο ο Γάλλος Επίτροπος P. Moscovici όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αποδέσμευση των χρημάτων αυτών (η οποία σύμφωνα με τη συμφωνία του καλοκαιριού θα έπρεπε να γίνει το αργότερο στις 15 Νοεμβρίου) δεν πρόκειται να γίνει αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το κουρτέτο των δανειστών.

Έτσι παρόλο που οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει τις αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, η όλη διαδικασία κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να κλείσει την αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider