Βόμβα Dijsselbloem: Θα χρειαστούν μήνες για την αξιολόγηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βόμβα Dijsselbloem: Θα χρειαστούν μήνες για την αξιολόγηση

Νέες «βόμβες» διατυπώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, λίγες μέρες πριν την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κι ενώ στις 12 Ιανουαρίου Θα υποδεχθεί στο Άμστερνταμ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Θα απαιτηθούν μήνες» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Eurogroup πριν καν εκείνη αρχίσει… Υπενθυμίζεται εδώ πως νωρίτερα την Πέμπτη η Κομισιόν απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που έχουν από καιρό διαρρεύσει, περί έναρξης της πρώτης αξιολόγησης στις 18 Ιανουαρίου. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» φέρεται να δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Άμστερνταμ, ο Ολλανδός αξιωματούχος. «Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πώς θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο πρόεδρος του Eurogroup κατέστησε σαφές πως πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για να ακολουθήσουν το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορεί να συγκληθεί Eurogroup που θα αποφασίσει την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, όπως διεμήνυσε, δεν έχει δει ακόμα την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό παρά μόνο όσα έχει διαβάσει στα δημοσιεύματα εφημερίδων.

Ξεκάθαρος ήταν επίσης και για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider