Τη μονομερή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα αποτρέψει τη μείωση των κύριων συντάξεων εξετάζει η Kυβέρνηση, έστω και αν χρειαστεί να προχωρήσει σε μονομερή νομοθέτηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, ο υπουργός αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, καθώς «δεν συγκυβερνούμε με τους δανειστές τη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Όποια και αν είναι η αρνητική επίδραση τυχόν αύξησης των εισφορών, δεν συγκρίνεται με το υφεσιακό αποτέλεσμα που θα έχει η δωδέκατη μείωση συντάξεων», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Δηλώνει πως «δεν είναι συνταγματικά ανεκτό να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια η εθνική σύνταξη», ενώ στην απαίτηση των δανειστών για κατάργηση της δεκαπενταετίας απαντά πως "το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα συνεχίσει να θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 15, τουλάχιστον, ετών ασφάλισης και του ορίου συνταξιοδότησης.

Για το ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι θα καταρτιστεί μελέτη επιπτώσεων της σταδιακής κατάργησής του, ώστε να υπάρξει βεβαιότητα για την ομαλή μετάβαση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ