«Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγκλίνουν στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM, Klaus Regling, την ώρα που – παρασκηνιακά – αρχίζει να φουντώνει η συζήτηση για τη ρύθμισή του.

«Πρόσφατα υπήρξε σύγκλιση ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους», δηλώνει ο Regling, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Ο επικεφαλής του ESM απορρίπτει για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος του χρέους και παραδέχεται ότι αυτό που εξετάζεται είναι το «reprofiling» του χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτηρίζει «μάλλον βέβαιη» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ενώ, όπως εξηγεί, η εμπλοκή του Ταμείου προβλέπεται από σειρά νομικών κειμένων που η ίδια η ελληνική πλευρά έχει υπογράψει.

Ο Regling δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις του πρώτου εξαμήνου του 2015, θεωρεί όμως ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα. Mάλιστα χαρακτηρίζει την έγκαιρη δημιουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων πολύ σημαντικό βήμα για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης.