Κάμψη του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών πλην καυσίμων στο δεκάμηνο του 2015, καθώς και εντονότερη κόπωσή τους μετά από 14 μήνες διαρκούς ανόδου, διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), κατόπιν επεξεργασίας των στοιχείων, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Κι ενώ η αγορά συνεχίζει να πλήττεται από την έλλειψη ρευστότητας, υποστηρίζει ο ΣΕΒΕ, «άλυτα παραμένουν προβλήματα της καθημερινότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, τα οποία αυξάνουν το κόστος και μειώνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το συνεχιζόμενο πρόβλημα της σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη μέσω πΓΔΜ, λόγω του αποκλεισμού των συνόρων στην Ειδομένη».

Κατά τον ΣΕΒΕ, η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες αναγκάζονται να αποστέλλουν σιδηροδρομικώς τα εμπορεύματά τους με άλλα μέσα μεταφοράς ή μέσω Βουλγαρίας, κάτι το οποίο συνεπάγεται αυξημένο κόστος, της τάξης του 20-25%.

«Φυσικό επακόλουθο είναι οι καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης και τήρησης των προθεσμιών, με επιπτώσεις και στους εξαγωγείς και στην πολλαπλώς πληγείσα αξιοπιστία της χώρας, ειδικότερα δε ενόψει της εορταστικής περιόδου" υπογραμμίζει, ενώ καταλήγει: "Μετά την εν εξελίξει πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων για αγορές μετοχών στο χρηματιστήριο είναι ένα θετικό βήμα για την ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα. Προσδοκούμε λοιπόν το συντομότερο στην πλήρη άρση των capital controls, με προτεραιότητα στις εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων, για την πλήρη αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της βιομηχανικής παραγωγής".

Υπενθυμίζεται ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015 σημειώθηκε κάμψη του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών αγαθών (πλην καυσίμων) στο 9,7% σε ετήσια βάση, από 11,1% στο φετινό εννεάμηνο. Συνολικά οι εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή διαμορφώθηκαν σε αξία σε 15,1 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο 2015. Οι εισαγωγές αντίστοιχα, μετά από σημαντική αύξηση τον Οκτώβριο 2015 κατά 28,6%, διαμορφώθηκαν στο δεκάμηνο σε 27,1 δισ., με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να διευρυνθεί κατά 1 δισ. ευρώ και να διαμορφωθεί στα 11,9 δισ.