Με τέσσερις όρους η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τέσσερις όρους η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2016

Εφικτή υπό προϋποθέσεις θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2016 ο επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση πως πρέπει να τηρηθούν πιστά και απαρέγκλιτα οι όροι του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, σε συνέντευξη του στη Realnews, ο Wieser χαρακτηρίζει εφικτή και μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, οι τέσσερις όροι που θέτει για την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2016 είναι:

- Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

- Το φορολογικό

- Η φορολογία των αγροτών

- Τα δημοσιονομικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Μεσοπρόθεσμο.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ευρωπαίος τεχνοκράτες εκτιμά ότι οι συζητήσεις με το Ταμείο θα είναι δύσκολες, καθώς το ΔΝΤ θα απαιτήσει να ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και γενναίες αλλαγές σε μια σειρά από καίρια θέματα.

Ως προς την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας από τους Θεσμούς, ο επικεφαλής του Euro Working Group εκτιμά πως δεν πρόκειται να λάβει χώρα πριν από τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ, όπως τονίζει «στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ληφθούν οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις που αποτελούν πρόκληση για τις ελληνικές αρχές».

Ταυτόχρονα ο Wieser δηλώνει άγνοια για όσα ακούγονται εσχάτως, περί ελάφρυνσης του χρέους υπό την προϋπόθεση ενός τέταρτου μνημονίου, αναφέροντας ότι «κανείς στην ΕΕ, από όσο γνωρίζω, δεν ενδιαφέρεται να καταλήξουμε σε ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Οι πάντες θα είναι ευτυχείς αν περιορίσουμε τα προγράμματα στα τρία».

Τέλος, ερωτηθείς αν βλέπει την Ελλάδα να εισέρχεται σε νέο κύκλο πολιτικών προβλημάτων, λόγω των μέτρων που θα πρέπει να περάσει μια κυβέρνηση με πλειοψηφία μόλις 153 βουλευτών, απάντησε «ποτέ δεν βλέπω, έρχονται πάντα ως μια έκπληξη…».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider