Δραγασάκης: «Οικουμενική» συγκάλυψη αντί για κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δραγασάκης: «Οικουμενική» συγκάλυψη αντί για κυβέρνηση

«Η συζήτηση περί οικουμενικής κυβέρνησης από κάποιους μάλλον αποσκοπεί στην οικουμενική συγκάλυψη ή την ακύρωση εκείνων των ρήξεων με συμφέροντα, οι οποίες πρέπει να γίνουν και θα γίνουν», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Δραγασάκης παρουσίασε τα επόμενα βήματα μετά την αξιολόγηση, τα οποία θα είναι η συζήτηση και η συμφωνία για το χρέος, η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και η λήψη μέτρων από την ΕΚΤ για να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η ύφεση που αναμένεται είναι αρκετά ηπιότερη από ό,τι υπολογιζόταν και ότι το β’ εξάμηνο του 2016 θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας.

«Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναμένεται να αναβαθμιστεί και δεν αποκλείεται στο τέλος του 2016 να αρχίσει ο διάλογος με τις ξένες αγορές για δανεισμό τόσο του κράτους όσο και των επιχειρήσεων», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Για τα μέτρα του μνημονίου, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το τέλος του 2016 αναμένεται να έχει υλοποιηθεί το 80% των μέτρων της συμφωνίας. Τα μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα, προς τα μέσα του ερχόμενου έτους, θα είναι ολοένα και λιγότερα, ανέφερε ενώ όπως σημειώνει αυτά θα αντικατασταθούν κατά ένα μεγάλο μέρος από αναπτυξιακές πολιτικές.

«Η υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές αποτελεί μια συμβατική υποχρέωση την οποία τιμούμε. Δεν είναι τα μνημόνια ο ορίζοντας της κυβερνητικής πολιτικής γιατί αυτά δεν μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση», επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στα βαθύτερα αίτια της κρίσης, τόνισε ότι πρόκειται για κρίση του παραγωγικού μοντέλου, του τρόπου ανάπτυξης της οικονομίας και της συγκρότησης της κοινωνίας.

«Από την κρίση θα μας βγάλει η υλοποίηση των αλλαγών στο κράτος, την οικονομία και τους θεσμούς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα υλοποιηθεί το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίοι σε άλλες χώρες έχει εφαρμοστεί εδώ και καιρό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επεδίωξε να αποσαφηνίσει βασικά σημεία της ανακεφαλαιοποίησης καθώς όπως ανέφερε «έχουν ακουστεί πολλά και αρκετά ανεύθυνα, από τους κατεξοχήν υπεύθυνους για την κατάσταση της χώρας».

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης ήταν ένας σημαντικός σταθμός καθώς υπήρξαν κάποιοι που ήθελαν να την μεταθέσουν τον επόμενο χρόνο υπό το βάρος οδηγίας κουρέματος καταθέσεων και αυτό είναι κάτι που αποτράπηκε, όπως είπε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι τέσσερις τράπεζες κατάφεραν να αντλήσουν πόρους από ιδιωτικά κεφάλαια, οι δανειακές τους ανάγκες περιορίστηκαν ενώ παραμένει ισχυρή η συμμετοχή του δημοσίου.

Το συμπέρασμα είναι ότι διαμορφώνεται ένα σύστημα έλεγχου τραπεζικού συστήματος που εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, μαζί και το δημόσιο το οποίο διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Σχετικά με την αναγκαιότητα της ανακεφαλαιοποίησης, είπε ότι αυτή έρχεται να διορθώσει λάθη και να αποτρέψει κινδύνους που υπήρχαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις. «Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν θωράκισαν επαρκώς τις τράπεζες, δεν συνοδεύτηκαν από σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και δεν σχεδιάστηκαν με όρους δημοσίου συμφέροντος αλλά με όρους εξυπηρέτησης ειδικών ομάδων συμφερόντων», ανέφερε σχετικά.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης στόχος είναι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων αλλά και η αξιολογηση των διοικήσεων των τραπεζών. Ως προς τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι θα επανεξεταστεί το ζήτημα των υπέρογκων αμοιβών στελεχών τους ενώ θα προετοιμαστεί νόμος που θα εισάγει σύστημα διαύγειας των τραπεζών.

Τέλος, ανέφερε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας εξαρτάται από την ΕΚΤ αλλά και από τις ίδιες τις τράπεζες και ότι εντός του 2016 θα γίνει ορατό το εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider