«Πέρασε» από τον ESM η υποδόση των 2 δισ.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πέρασε» από τον ESM η υποδόση των 2 δισ.

Την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ ενέκρινε τη Δευτέρα o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενώ το ποσό των 10 δισ. ευρώ που προορίζεται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα εκταμιευτεί αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες συμμετοχής ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση, αναφέρει το Bloomberg. Το «πράσινο φως» από τον ESM έρχεται μετά από την έγκριση του Euroworking Group το Σάββατο και την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει στο σύνολο του το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

O γενικός διευθυντής του ESM Klaus Regling δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2 δισ. αντικατοπτρίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα που καθιέρωσε μια σειρά βασικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν βασικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σημαντικές για την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει σε αυτούς τους ρυθμούς είμαι σίγουρος πως οι προσπάθειες μεταρρύθμισης του ελληνικού λαού θα τους επιτρέψει να κάνουν ορατά βήματα προς μια ισχυρή ανάκαμψη».

Τα 2 δισ. είναι η δεύτερη υποδόση της δόσης των 16 δισ. η διάθεση της οποίας είχε εγκριθεί τον Αύγουστο του 2015. Τα πρώτα 13 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν στις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1 δισ. θα είναι διαθέσιμο με την εκπλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων.

Στο τραπεζί το δεύτερο πακέτο μέτρων

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα πρέπει από εδώ και πέρα να επιταχυνθούν οι συζητήσεις προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο εκτός από τον καθορισμό του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, περιλαμβάνει και τη μεγαλύτερη προτεραιότητα της κυβέρνησης που είναι η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup είναι η εξέταση των γνωμοδοτήσεων της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς του 2016 των χωρών της Eυρωζώνης, εκτός των δύο μνημονιακών, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και της Πορτογαλίας που δεν υπέβαλε τον προϋπολογισμό γιατί δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες εκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider