Αύξηση απασχόλησης στο εμπόριο με ευέλικτες μορφές εργασίας

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση απασχόλησης στο εμπόριο με ευέλικτες μορφές εργασίας

Σε κρίση και με δυο ταχύτητες συνεχίζει να τρέχει το ελληνικό εμπόριο. Αυτό καταγράφει η ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2015 που παρουσίασε την Δευτέρα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σύμφωνα με την οποία ενώ καταγράφηκε αύξηση της απασχόλησης κατά 5,3% για 2015 προβλέπει στασιμότητα για το 20156 και μείωση των πωλήσεων και των κερδών για το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων .

Συμβάσεις εργασίας έως 12 μηνών

Ειδικότερα από την έρευνα προκύπτει ότι η αύξηση της απασχόλησης μεταφράζεται σε 32.824 νέες θέσεις εργασίας στο εμπόριο μετά μια πενταετία (2009-2014) διαρκούς μείωσης της απασχόλησης. Αποτέλεσμα σήμερα στο εμπόριο να απασχολούνται 657.319 άτομα που σημαίνει ότι η απασχόληση έχει επανέλθει στα επίπεδα του 1997.

Την ίδια ώρα πάντως το 70% των εργαζόμενων είναι με συμβάσεις μικρότερες του έτους με ενίσχυση αυτών που έχουν συμβάσεις εργασίας 4-6 μηνών (33,1%) και 7-12 μηνών (36,4%) . Αντίθετα οι συμβάσεις εργασίας άνω του έτους παρουσιάζουν μείωση και από 24,3% το 2014 να καλύπτουν σήμερα μόλις το 16,3% των συμβάσεων εργασίας στο εμπόριο

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σημείωσε στην ομιλία του ότι οι περαιτέρω επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, για το 2016 δημιουργούν ανησυχία στο εμπόριο για αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών .

Ειδικότερα σύμφωνα με την Έκθεση της ΕΣΕΕ οι εκτιμήσεις για το 2015 προβλέπουν επιδείνωση στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου. Στις ΑΕ και ΕΠΕ η επιδείνωση ήταν απότομη, με την πλειοψηφία (52,7%) να εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν. Ωστόσο ακόμα εντονότερη είναι η αίσθηση της επιδείνωσης των πωλήσεων στις μικρότερες επιχειρήσεις., με τις 7 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ να εκτιμούν νέα επιδείνωση των πωλήσεών τους το τρέχον έτος.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις για επιδείνωση της κερδοφορίας το 2015 με το 50% των ΑΕ και ΕΠΕ και τις 3 στις 4 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ. Ενώ αρνητικά είναι και τα μηνύματα αναφορικά με τις επενδύσεις που για το σύνολο των επιχειρήσεων παρουσιάζουν στασιμότητα με τις μικρότερες να είναι οι περισσότερες που έχουν παγώσει ενδεχόμενες επενδύσεις.Επιπλέον αρνητικά είναι τα μηνύματα και για την ρευστότητα των επιχειρήσεων με την 1 στις 2 ΑΕ και ΕΠΕ και πάνω από 7 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ να εκτιμούν και πάλι επιδείνωση της ρευστότητάς τους για το τρέχον έτος.

Τι προβλέπουν για το 2016

Όσο για το 2016 οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων συνεχίζουν να μην είναι αισιόδοξες τόσο για τις πωλήσεις και τα κέρδη τους όσο και για το κομβικό θέμα της ρευστότητας τους.

Ενδεικτικό είναι ότι μόλις οι 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους δεν θα παρουσιάσουν επιδείνωση το 2016 ενώ από την πλευρά των μικρομεσαίων ( ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ ) πάνω από 4 στις 10 προβλέπουν μείωση πωλήσεων και κερδών το 2016.

Όσο για την ρευστότητα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% όλων των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων προβλέπουν ότι θα υποστούν επιδείνωση της ρευστότητάς τους το 2016.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον οι 3 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ και σχεδόν 1 στις 2 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ θεωρούν πολύ πιθανό να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους το 2015 ενώ οι 2 στις 10 μικρομεσαίες θεωρούν πολύ πιθανό το λουκέτο πριν τελειώσει το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider