Ζαββός: Έρχεται νόμος για τα Δ.Σ. των τραπεζών – Πλήρως θωρακισμένες κεφαλαιακά οι τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζαββός: Έρχεται νόμος για τα Δ.Σ. των τραπεζών – Πλήρως θωρακισμένες κεφαλαιακά οι τράπεζες
Μετά την αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ, προ των πυλών βρίσκεται και η αναθεώρηση του νόμου για τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Μετά την αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ, προ των πυλών βρίσκεται και η αναθεώρηση του νόμου για τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Πρόκειται για την αναθεώρηση του νόμου 4346 του 2015 με τον οποίο είχαν αποκλειστεί από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών επιχειρηματίες και στελέχη της ευρύτερης αγοράς, των οποίων η εμπειρία κρίνεται πολύτιμη για τους τραπεζικούς οργανισμούς στις συνθήκες που διαμορφώνει πλέον ο διεθνής ανταγωνισμός.

Μιλώντας χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης των φορέων για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δυνατότητα του ΤΧΣ να συμμετέχει ισότιμα με τους ιδιώτες μετόχους σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών (σημειώνεται ότι οι φορείς τάχθηκαν υπέρ των προβλέψεων του ν/σ), ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββός, προανήγγειλε διάταξη, η οποία θα αφορά το θέμα των προϋποθέσεων διορισμού μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Όπως είπε ο Υφυπουργός, όπως και ο νόμος του ΤΧΣ, έτσι και ο νόμος για τα Δ.Σ. των τραπεζών θεσπίστηκε σε μια ιδιότυπη και δύστοκη περίοδο και πλέον μπορεί να επέλθει ένας εξορθολογισμός, προσαρμοσμένος στα ευρωπαϊκά κανονιστικά πλαίσια.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση ν/σ για το ΤΧΣ, ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα ανοίξει διάλογο με τους Θεσμούς για το ποιος θα πρέπει να είναι στο εξής ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Έχει περάσει μια δεκαετία, έχουν γίνει πολύ σημαντικές βελτιώσεις και το τραπεζικό σύστημα του 2010 και του 2015 δεν είναι το ίδιο με το σημερινό. Υπάρχουν βελτιώσεις στα θέματα της δραστικής μείωσης των «κόκκινων δανείων», της ψηφιακής μετάβασης κ.λπ. Επομένως, πρέπει να συζητήσουμε ποιος ακριβώς θα είναι ο νέος ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και, κυρίως, πώς το Ταμείο θα μπορεί να βοηθήσει τον εξορθολογισμό των τραπεζών. Είναι μια συζήτηση η οποία διαρκεί και είμαστε ανοιχτοί», είπε ο κ. Ζαββός. Η συζήτηση αυτή, όπως είπε, θα γίνει σε ένα πλαίσιο μερικών παραμέτρων όπως η διασφάλιση των πόρων οι οποίοι υπάρχουν στις τράπεζες, η ανεξαρτησία του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η στρατηγική εξόδου του Ταμείου από τις τράπεζες και η συμβατότητα με το Ελληνικό Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο.

Πλήρως θωρακισμένες κεφαλαιακά οι τράπεζες

Διευκρινίζοντας τον ρόλο του ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τα κεφάλαια των τραπεζών, ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία διευκολύνει το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, είναι μία άσκηση κανονικότητας, που μπορεί να κάνει η κάθε τράπεζα στο βαθμό που νιώθει ικανή και δυνατή, με ένα πειστικό και αξιόπιστο σχέδιο να προσκαλέσει τον ιδιώτη επενδυτή να συμμετάσχει στα κεφάλαιά της. Πρόκειται δηλαδή για αυξήσεις κεφαλαίου που θα γίνουν διότι οι τράπεζες θέλουν να υλοποιήσουν σχέδια επέκτασης και όχι επειδή παρουσιάζουν κεφαλαιακά ελλείμματα.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως θωρακισμένες κεφαλαιακά. Αυτό διαπιστώνει ο Ευρωπαίος Επόπτης και διαπιστώνουν αυτή τη στιγμή και όλοι οι επενδυτές, οι οποίοι έρχονται ειδικά να επενδύσουν και μέσω του «Ηρακλή», είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος μετράει ως εποπτικό κεφάλαιο, ο κ. Ζαββός είπε ότι οι εταιρικοί μετασχηματισμοί, που έχουν κάνει οι τράπεζες, το λεγόμενο hive-down, έγιναν προκειμένου να εξαλειφθούν ενδοιασμοί για το κατά πόσον ο αναβαλλόμενος φόρος θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα λόγω της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Ζαββός πρόσθεσε ότι όταν οι τράπεζες φτάσουν σε μονοψήφια νούμερα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποιοσδήποτε κίνδυνος του αναβαλλόμενου φόρου γίνεται πάρα πολύ μικρός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατανάλωση κεφαλαίων που επιφέρουν στις τράπεζες οι τιτλοποιήσεις, ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι οι τράπεζες βεβαίως καταναλίσκουν κεφάλαιο, γιατί κάθε τιτλοποίηση, δηλαδή, η μείωση και ιδιαίτερα η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων χρειάζεται κάποιο κεφάλαιο. Αυτό όμως το κεφάλαιο, το έχουν οι τράπεζες και κάνουν ακριβώς αυτά που χρειάζεται για να το διασφαλίσουν. «Είναι το λιγότερο επώδυνο κεφάλαιο, το οποίο καταναλίσκουν, για αυτό ακριβώς και οι τράπεζες έρχονται αυτή τη στιγμή σωρηδόν και προχωρούν στον «Ηρακλή», όχι μόνο στο «Ηρακλή 1», που τελειώσαμε, αλλά, και στον «Ηρακλή 2» που οι τράπεζες θα έρθουν με νέες τιτλοποιήσεις. Τι σημαίνει αυτό απλά; Ότι οι τράπεζες έχουν κάνει ακριβώς τους υπολογισμούς τους, έχουν υπολογίσει πολύ καλά τι κεφάλαια χρειάζονται για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι τιτλοποιήσεις αυτές, μέσω των οποίων φθάνουν στη μείωση των κόκκινων δανείων και ξαναγίνονται επενδύσιμες και ελκυστικές στους διεθνείς επενδυτές», είπε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών.

Τέλος, διευκρίνισε ότι η απαίτηση MREL δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα. «Πρόκειται για τα κεφάλαια που απαρτίζουν μια ελάχιστη απαίτηση, που όμως δεν αφορούν ακριβώς τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, αλλά ένα «μαξιλάρι», το οποίο θα πρέπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να χτίσουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, το λεγόμενο MRΕL, για να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά αν τα χρειαστούν. Τα κεφάλαια αυτά δεν συνδέονται με αυτή καθαυτή την κεφαλαιακή βάση, η οποία είναι πολύ στέρεα. Το λέω αυτό, γιατί υπάρχει μία σύγχυση και κάποιοι και ενδεχομένως, σε αυτή την αίθουσα, πριν καιρό, είπαν ότι υπάρχει έλλειμμα. Δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα ειδικά γι’ αυτό το μαξιλάρι, το οποίο όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να χτίσουν μέσα στα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Ζαββός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider