Bloomberg: Αποταμιεύσεις 2,9 τρισ. δολαρίων θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Αποταμιεύσεις 2,9 τρισ. δολαρίων θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη
Οι εκτιμητές «βλέπουν» σε αυτά τα 2,9 τρισ. δολάρια τη «λύση» για την οικονομική ανάκαμψη, κατά την έξοδο από την πανδημία.

Οι καταναλωτές στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εκτιμάται πως αποταμίευσαν περί τα 2,9 τρισ. δολάρια... από τις αγορές που δεν έκαναν, κατά την διάρκεια των lockdown εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκτιμητές «βλέπουν» σε αυτά τα 2,9 τρισ. δολάρια τη «λύση» για την οικονομική ανάκαμψη, κατά την έξοδο από την πανδημία.

Όπως αναφέρεται, νοικοκυριά σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Ευρώπη αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα έξοδα τους κατά το διάστημα των lockdowns, όχι από την ανάγκη τους να αποταμιεύσουν για το μέλλον, αλλά επειδή δεν είχαν διέξοδο για την κατανάλωση τους. Σε αυτό το σενάριο βασίζονται οι εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, το οποίο προβλέπει πως με το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας σε όλους τους κλάδους, αυτά τα χρήματα θα «κυκλοφορήσουν» στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές θα σπεύσουν να τα ξοδέψουν. 

insider

Οι αισιόδοξες προβλέψεις «στοιχηματίζουν» πως, δοθείσης της ευκαιρίας, οι καταναλωτές θα σπεύσουν σε «εφόδους» για ψώνια, εξόδους σε εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας, αθλητικά events και τουριστικές επισκέψεις. Οι πιο μετριοπαθείς προβλέψεις είναι λιγότερο βέβαιοι για το «μέλλον» αυτών των αποταμιεύσεων, καθώς η ανασφάλεια των καταναλωτών για μία νέα επικείμενη κρίση υγείας ή οικονομίας θα έχει καταλυτικό ρόλο.

Στις ΗΠΑ, η κυκλοφορία στις αγορές σχεδόν 1,5 τρισ. δολαρίων θα σήμαινε οικονομική ανάπτυξη περί τα 9%, σε σχέση με το 4,6% που προβλέπεται μέχρι στιγμής για το 2021. Αντίθετα, στην περίπτωση που αυτά τα αποταμιευμένα χρήματα δεν κυκλοφορήσουν στην αγορά καθόλου, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2021 αναμένεται να φτάσει μόλις το 2,2%.

insider

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις για την Κίνα, όπου υπήρξε αύξηση στις αποταμιέσεις κατά 430 εκατ. δολάρια. Στην Ιαπωνία οι αποταμιεύσεις ήταν περί τα 300 δισ. δολάρια υψηλότερα σε σχέση με το 2019. Στη Βρετανία η αύξηση ανήλθε στα 160 δισ. δολάρια, ενώ οι μεγαλύτερες οικονομίες στη ΕΕ κατέγραψαν μία συνολική αύξηση περί των 465 δισ. δολαρίων στις αποταμιεύσεις τω καταναλωτών για το 2020. 

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider