ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Τα βλέμματα στα όσα θα δηλώσει η Λαγκάρντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Τα βλέμματα στα όσα θα δηλώσει η Λαγκάρντ
Τα φώτα στρέφονται στα όσα θα δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ και τις δράσεις που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα η ΕΚΤ.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού της Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Παράλληλα όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναπροσαρμόσει καταλλήλως τα μέσα που διαθέτει, ούτως ώστε να αποκριθεί στην κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται και να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ευνοϊκές για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και ότι αντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Με αυτό τον τρόπο, θα προαχθεί η σύγκλιση του πληθωρισμού προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία.

Όπως ανέφερε λίγο πριν το insider.gr πρόκειται για μια συνεδρίαση που λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς ολοένα και αυξάνονται τα σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία, με την πλειονότητα των οικονομολόγων να αναμένουν ύφεση για την Ευρωζώνη στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «στρώνει το χαλί» για νέα lockdown, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις οικονομίες.

Η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, δεν ελαβε κάποια σημαντική απόφαση τη δεδομένη χρονική στιγμή, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση, εκείνη του Δεκεμβρίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα περιοριστεί στην παρουσίαση των νέων προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, προβλέψεις οι οποίες θα εμπεριέχουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις – καλές και κακές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider