Έκτακτα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο το 2030 λόγω κορονοϊού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκτακτα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο το 2030 λόγω κορονοϊού
Νέο πλαίσιο στήριξης για ιδιώτες και επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που τους βαρύνουν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αυξημένα έσοδα από ρυθμισμένες οφειλές θα εισπράξει το 2029 και το 2030 το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω κορονοϊού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως όλοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020.

Με απλά λόγια, το υπουργείο Οικονομικών αναβίωσε τη ρύθμισή τους με όλα τα ευεργετήματά της , αποφασίζοντας πως οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

Με την παρέμβαση αυτή η ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων που μπήκε σε εφαρμογή πέρυσι επεκτείνεται χρονικά έως και για 7 δόσεις, ήτοι ο ορίζοντας λήξης της επεκτείνεται έως το Μάρτιο του 2030!

Μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 δεν χάνει τη ρύθμιση, αλλά από τον τρέχοντα μήνα (Οκτώβριο) θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση όπως πριν την πανδημία.

Οι δόσεις τους εν λόγω φορολογουμένου που δεν καταβλήθηκαν μεταξύ προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης, δηλαδή η ρύθμιση των 120 δόσεων μετατρέπεται σε ρύθμιση 122 δόσεων.

Ως αποτέλεσμα του χειρισμού αυτού το Δημόσιο θα εισπράξει από τις ρυθμίσεις των νόμων Ν.4611/2019 και N.4621/2019 πολύ περισσότερα από τα 288 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει για το 2029, ενώ θα έχει και έσοδα το 2030 τα οποία θα υπολογιστούν όταν ξεκαθαρίσει ο αριθμός εκείνων που θα αναβιώσουν τις ρυθμίσεις τους έως το τέλος τους μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider