Θετικά αποτιμούν οι επενδυτές στην εγχώρια αγορά ομολόγων την απόφαση της Fitch Ratings να διατηρήσει αμετάβλητη σε «ΒΒ» την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται όλες οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.

Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,279%, χαμηλότερη κατά 3,13% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το 15ετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,2%, χαμηλότερη κατά 2,27% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Διαβάστε επίσης:

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,06%, χαμηλότερη κατά 4,22% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το spread, ήτοι η διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης. 

Η υποχώρηση των αποδόσεων οφείλεται σε αγορές που κάνει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος πανδημίας (PEPP) ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, βοηθώντας έτσι να αντισταθμιστεί η προς τα κάτω μετατόπιση της προβλεπόμενης πορείας του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας.