Τράπεζα Πειραιώς: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης ωθούν σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης ωθούν σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα
Τον Μάιο σημειώθηκε σημαντική ανοδική κίνηση στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς το ενδιαφέρον των αγορών για τις ελληνικές κρατικές εκδόσεις απέκτησε νέα δυναμική.

«ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης δίνουν ώθηση στα κρατικά ομόλογα» διαπιστώνει η Τράπεζα Πειραιώς, στην καθιερωμένη μηνιαία ανάλυσή της «Greek Fixed Income Monitor» για τον μήνα Μάιο.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς, τον Μάιο σημειώθηκε σημαντική ανοδική κίνηση στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς το ενδιαφέρον των αγορών για τις ελληνικές κρατικές εκδόσεις απέκτησε νέα δυναμική.

Η ενίσχυση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, οι ελκυστικές ομολογιακές αποδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια αλλά και η υπό έγκριση στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελούν τους κύριους άξονες του ανοδικού ράλι στα κρατικά ομόλογα.

Οι δείκτες

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων, η αγορά κρατικών ομολόγων κατέγραψε σημαντικά κέρδη με τον Δείκτη Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς να ενισχύεται κατά 5,09% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαΐου, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων συνέχισε την ανοδική του πορεία φτάνοντας τις 648 μονάδες. Αντίστοιχα, η μέση απόδοση στην λήξη του Δείκτη συνέχισε να κινείται χαμηλότερα συγκλίνοντας στα επίπεδα των χωρών της περιφέρειας φτάνοντας στο επίπεδο του 1,34%, 64 μ.β. χαμηλότερα σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Τις πρώτες δύο βδομάδες του Ιουνίου ο δείκτης έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 664 μονάδων ενώ η μέση απόδοση κατέγραψε περαιτέρω πτώση στο 1,1% (12 Ιουνίου).

Συνέπεια των ανωτέρω είναι η καμπύλη επιτοκίων να μετατοπιστεί προς τα κάτω κατά περίπου 80 μονάδες βάσης για τις λήξεις 5-10 ετών, ενώ για τις πιο μακροπρόθεσμες λήξεις η πτώση έφτασε τις 30 μβ. Επιπλέον ο πιστωτικός κίνδυνος όπως απεικονίζεται στο εύρος επιτοκίων ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων κατέγραψε πτώση της τάξης των 78 μβ. Φτάνοντας τις 197 μβ στα τέλη Μαΐου, ενώ έφτασε μέχρι και τις 164 μβ στις αρχές Ιουνίου.

Η ενίσχυση του προγράμματος PEPP κατά 600 δισ. και οι προσδοκίες για εισροή 32 δισ. από το πρόγραμμα «Next Generation EU» πλέον των τακτικών καταβολών από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 δημιούργησαν θετική δυναμική για τη συνέχεια στο πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ για το έτος με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 9 Ιουνίου να υπερκαλύπτεται κατά 5 φορές. Συγκεκριμένα, το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 15 δισ. με την κατανομή των ενδιαφερομένων να αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από διεθνείς μακροπρόθεσμους επενδυτές (το 14% του συνόλου προήλθε από hedge funds). Το ομόλογο με λήξη τον Ιούνιο του 2030 τιμολογήθηκε με κουπόνι 1,5%, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να συνεχίζεται και στην δευτερογενή αγορά καθώς το YtM έφτασε το 1,387% στις 12 Ιουνίου.

Τα εταιρικά ομόλογα

Συνέχεια στην ανοδική πορεία του Απριλίου για τα εταιρικά ομόλογα σημειώθηκε τον Μάιο, σύμφωνα πάντα με την Τράπεζα Πειραιώς, με τον Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων να καταγράφει κέρδη της τάξης του 2,2% φτάνοντας τις 128,8 μονάδες. Αντίστοιχα, η μεσοσταθμική απόδοση των εταιρικών ομολόγων του δείκτη στα τέλη του μήνα έκλεισε στο 8,4%, μειωμένη κατά 75 μονάδες βάσης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου μήνα αλλά σημαντικά επηρεασμένη από τις αποδόσεις των ομολόγων της MLS, INTRALOT, FRIGOGLASS και ΕΛΛΑΚΤΩΡ που αποτελούν λιγότερο από το 1/5 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων δεν έχει σημειώσει την αντίστοιχη ανοδική πορεία με αυτή των κρατικών ομολόγων, όπως επίσης και αυτή παρόμοιων ομολογιακών δεικτών στις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του έτους ο δείκτης έχει μειωθεί κατά 6,5%, ενώ ο δείκτης ομολόγων υψηλής απόδοσης της Barclays έχει αποδώσει ενισχυθεί κατά 1%. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει μια επιφυλακτική στάση των αγορών όσον αφορά τα εταιρικά ομόλογα που οφείλεται τόσο στην κατά διαστήματα υψηλή μεταβλητότητα συγκεκριμένων εταιρειών-μελών στον δείκτη όσο και στην μη άμεση ενίσχυσή τους από το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η απόκλιση της απόδοσης του δείκτη από αντίστοιχους ευρωπαϊκούς τίτλους υψηλής απόδοσης δείχνει και το πιθανό περιθώριο ενίσχυσής του στο άμεσο μέλλον. Μια τέτοια προοπτική συσχετίζεται άμεσα με την κατεύθυνσης των εκπλήξεων σε σχέση με τις προσδοκίες για την επίδρασης της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας όπως για παράδειγμα την χαμηλότερη μείωση στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με τις προβλέψεις.

Παρά τη σημαντική ενίσχυση του δείκτη, η οποία συνεχίζεται και τον Ιούνιο, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της πορείας του δείκτη. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ESI μειώθηκε κατά 10,1% ενώ κάτω από το όριο των 50 μονάδων παραμένει ο δείκτης για τη μεταποίηση, PMI ο οποίος ωστόσο ενισχύθηκε τον Μάιο στο 41,1 από το ιστορικό χαμηλό 29,5 του προηγούμενου μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider