Οι δημοσιονομικές παραχωρήσεις της ευρωζώνης στην Ελλάδα – Τα χρονικά ορόσημα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι δημοσιονομικές παραχωρήσεις της ευρωζώνης στην Ελλάδα – Τα χρονικά ορόσημα
Βασική μέριμνα των Ευρωπαίων είναι να διασφαλίσουν πως ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει χωρίς αρνητικές εκπλήξεις.

Η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδος από το 2021 θα γίνει με τους Ευρωπαίους μετά το καλοκαίρι. Αυτό έχει αρχίσει να διαφαίνεται στις επαφές των Ελλήνων αξιωματούχων με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Βασική μέριμνα των Ευρωπαίων είναι να διασφαλίσουν πως ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει χωρίς αρνητικές εκπλήξεις και ότι το διεθνές περιβάλλον δεν θα επιφέρει προσκόμματα στην ανάπτυξη της Ελλάδος.

Τα μηνύματα που δείχνουν πως η απόφαση για τα πλεονάσματα δεν έχει ωριμάσει ακόμη δεν είναι λίγα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Λετονός Ευρωπαίος Επίτροπος μιλώντας στο MEGA για τα πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε πως «το τωρινό momentum των μεταρρυθμίσεων και οι αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ένα θετικό momentum για μια θετική απόφαση», ωστόσο ξεκαθάρισε πως «η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, τους πιστωτές της Ελλάδας».

Πιο ευνοϊκό το κλίμα στο Eurogroup

Σε επίπεδο Eurogroup το κλίμα για τη συζήτηση μείωσης των πλεονασμάτων είναι πιο ευνοϊκό σε σχέση με το παρελθόν. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι 19 χώρες της ευρωζώνης δήλωσαν χθες σε κοινό τους ανακοινωθέν πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης για τη στήριξη της ανάκαμψης, αναγνωρίζοντας πως τα μέτρα νομισματικής πολιτικής πλέον δεν επαρκούν.

«Εάν υλοποιηθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι, η δημοσιονομική ανταπόκριση θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, με στόχο μια πιο υποστηρικτική στάση σε συνολικό επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα τον πλήρη σεβασμό στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ανέφερε το ανακοινωθέν.

Αλλά η διάθεση της ευρωζώνης για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής δεν σημαίνει πως η Ελλάδα η οποία έχει χρέος 180% του ΑΕΠ θα μπορέσει να έχει όσο διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο επιθυμεί.

Το πιο πιθανόν είναι να λάβει δημοσιονομικές διευκολύνσεις. Τι είδους; Η εξαίρεση δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ από τον μεταμνημονιακό τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι μια από αυτές. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για αναπτυξιακές δράσεις. Η σχετική ωστόσο απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup είτε τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο. Η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα SMPs και ANFAs είναι μια ακόμη απόφαση που μπορεί να ληφθεί λίγο μετά το Πάσχα.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η συζήτηση για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά θα γίνει πιθανότατα το φθινόπωρο και θα εξαρτηθεί από μια σειρά από προϋποθέσεις, με τη βασικότερη όλων την εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού. Το γεγονός πως ο Ιανουάριος δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε η κυβέρνηση σε δημοσιονομικό επίπεδο δείχνει πως η κατάσταση απαιτεί καθημερινή παρακολούθηση και προσπάθεια και πως δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτικές επιδιώξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider