«Μάχη» για τη διάσωση των τριετιών δίνουν υπ. Εργασίας και ΓΣΕΕ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάχη» για τη διάσωση των τριετιών δίνουν υπ. Εργασίας και ΓΣΕΕ
«Αντίστροφη μέτρηση» για την διατήρηση των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η αίτηση ακύρωσης των αυξήσεων στις τριετίες πρόκειται να εκδικαστεί στις 8 Οκτωβρίου.

«Αντίστροφη μέτρηση» για την διατήρηση των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η αίτηση ακύρωσης των αυξήσεων στις τριετίες που επέφερε η άνοδος του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, πρόκειται να εκδικαστεί στις 8 Οκτωβρίου, έπειτα από προσφυγή Συνδέσμων Βιομηχάνων και του ΣΕΒ.

Η ΓΣΕΕ κατέφυγε στο ΣτΕ προκειμένου να διασώσει τις τριετίες, ενώ το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως προωθεί σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με την οποία «θωρακίζει» τα επιδόματα προϋπηρεσίας που αυξάνουν τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζομένους.

Η διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι το τέλος του 2019 και ορίζει ότι έτσι διασώζονται όλοι οι συμφωνηθέντες στη Σύμβαση κανονιστικοί όροι -μισθολογικοί και μη μισθολογικοί- ευεργετικοί για τους εργαζομένους, μεταξύ των οποίων το επίδομα γάμου (10% επί του μισθού) αλλά και οι τριετίες.

Υπενθυμίζεται πως στις 8 Οκτωβρίου συζητείται στο Δ' τμήμα του ΣτΕ, η προσφυγή του ΣΕΒ (βιομήχανοι) και άλλων Συνδέσμων Βιομηχάνων κατά της εγκυκλίου της πρώην υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με την οποία δίνονται οδηγίες για τον υπολογισμό των «παγωμένων» τριετιών στη διαδικασία εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Στην επίμαχη εγκύκλιο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, προβλεπόταν ότι όσοι μισθωτοί εισπράττουν τις 3ετίες που είχαν θεμελιώσει έως το 2012, παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα έχουν και επιπλέον αύξηση λόγω των τριετιών.

Οι τριετίες και τα ποσά

Οι προσαυξήσεις των τριετιών, που φτάνουν έως και το 30% του κατώτατου μισθού, δηλαδή έως και τα 195 ευρώ, αφορούν μόνο τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες που είχαν θεμελιώσει
δικαίωμα προϋπηρεσίας έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Όσοι συμπληρώνουν τριετίες προϋπηρεσίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, δεν δικαιούνται γι' αυτόν τον χρόνο προσαύξηση, αφού με νόμο του 2012 (ν. 4093/2012) η εξέλιξη των 3ετιών «πάγωσε» μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από 10%.

Συνεπώς, όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία, δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες, συνολικά δηλαδή 30% για 9 έτη και άνω.

Αντίστοιχη είναι η αύξηση και για τους εργατοτεχνίτες που εισπράττουν έως και 6 τριετίες, αρκεί αυτές να είχαν συμπληρωθεί έως 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φλεβάρη του 2012 και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider