Ποιοι θα λάβουν αύξηση από 200 έως 300 ευρώ το μήνα στη σύνταξή τους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι θα λάβουν αύξηση από 200 έως 300 ευρώ το μήνα στη σύνταξή τους
Οι συντάξεις Οκτωβρίου που καταβάλλονται σε χήρες/ους  με το σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, θα είναι αυξημένες κατά 40%, δηλαδή από 200 έως 300 ευρώ το μήνα.

Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει σήμερα όσες/ους εισπράττουν σύνταξη χηρείας και προέρχονται από το Δημόσιο ή το ΙΚΑ.

Οι συντάξεις Οκτωβρίου που καταβάλλονται σε χήρες/ους με το σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, θα είναι αυξημένες κατά 40%, δηλαδή από 200 έως 300 ευρώ το μήνα.

Η αναδρομική αύξηση από τον περασμένο Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο (4,5 μήνες) θα δοθεί στους δικαιούχους με τις συντάξεις Νοεμβρίου, που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους στο τέλος Οκτωβρίου 2019. Συνολικά η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκ. ευρώ.

Η σημερινή αύξηση κυμαίνεται μεσοσταθμικά στα 290 ευρώ το μήνα για το Δημόσιο και στα 208 για τους ασφαλισμένους του πρ. ΙΚΑ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων ολοκληρώθηκε και οι νέες αυξημένες κατά 40% συντάξεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους σήμερα, εκτός από τους δικαιούχους του πρώην ΟΑΕΕ και ΟΓΑ που είδαν ήδη τα αυξημένα ποσά από την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις κατά 40% στις χήρες προκύπτει καθώς αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό από 50% σε 70% βάσει νομοθετικής ρύθμισης του προηγούμενου Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναφοράς των συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) και απεστάλησαν χθες τα αρχεία πληρωμών για την αύξηση των συντάξεων χηρείας από 50% σε 70%, προκειμένου να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά έγινε επαναφορά στο προ του νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα), εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου.

Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο. Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι «κουρεμένες» συντάξεις χηρείας που έχουν εκδοθεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016 έως το τέλος Ιουλίου ανέρχονται σε 57.522, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι προσωρινές και οι εκκρεμείς.

Επιπλέον 1.894 είναι οι συντάξεις των παιδιών έως 24 ετών, ενώ εκκρεμούν άλλες 24.000 αιτήσεις που αφορούν συντάξεις θανάτου και οι οποίες θα πρέπει επίσης να υπολογιστούν με βάση το νέο καθεστώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider