Συντάξεις και εργασιακά στο επίκεντρο της επίσκεψης Μητσοτάκη στο υπ. Εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις και εργασιακά στο επίκεντρο της επίσκεψης Μητσοτάκη στο υπ. Εργασίας
Η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βιογραφικού, οι μειώσεις των εισφορών συγκαταλέγονται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπ.Εργασίας.

Η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βιογραφικού, οι μειώσεις των εισφορών και η αναβάθμιση της Εργάνης συγκαταλέγονται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην οδό Σταδίου νωρίς το πρωί, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης ασφαλιστικών αλλά και εργασιακών πρωτοβουλιών, που «αγγίζουν» εκατομμύρια εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Η ηγεσία του υπουργείου θα ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για το σχέδιο ενεργοποίησης του συστήματος ΑΤΛΑΣ, μέσω του οποίου θα καταστεί εφικτή (από την 1η Ιουνίου 2020), η έκδοση του 34,33% των νέων συντάξεων σε µία ημέρα.

Εξάλλου θα παρουσιαστεί το σχέδιο λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας του ΕΦΚΑ, οι ελεγκτικές πρωτοβουλίες του ΣΕΠΕ, το πλάνο μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική σύνταξη αλλά και οι επικείμενες μειώσεις των εισφορών, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης.

Oι μειώσεις των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά, αρχής γενομένης από 1η Ιουλίου του 2020 (του χρόνου η μείωση θα είναι συνολικά μια ποσοστιαία μονάδα), θα αφορά μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Βαρύνουσας σημασίας ζήτημα αποτελεί και η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», μέσα από την ενιαιοποίηση των λειτουργιών του, ώστε να διασυνδεθεί με την ΑΠΔ.

Η διαλειτουργικότητα των επιμέρους συστημάτων εκτιμάται πως θα δώσει µια πιο καθαρή εικόνα στο υπουργείο Εργασίας για την αγορά και τα κρούσματα παραβατικότητας που υπάρχουν.

Τέλος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και αφορούν μεταξύ άλλων την θεσμοθέτηση του «λευκού μητρώου» επιχειρήσεων, τις αλλαγές στις κλαδικές συμβάσεις για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, την αυστηροποίηση του πλαισίου μονομερούς προσφυγής στη διαιτησίας κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider