Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο

Ελαφρά βελτίωση, στις 99,5 μονάδες από 99,2 μονάδες, παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Μαρτιο, ενώ εικόνα βελτίωσης παρουσιάζει και στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν την Πέμπτη, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ευρωζώνης (ESI) ενισχύθηκε έπειτα από τρεις διαδοχικούς πτωτικούς μήνες, τόσο στην Ευρωζώνη (στις 103,9 μονάδες από 103,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα), όσο και στην ΕΕ (στις 105,1 μονάδες από 104,6 μονάδες).

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η ενίσχυση του δείκτη είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του κλίματος σε όλες τους επιχειρηματικούς κλάδος, εκτός των λιανικών πωλήσεων όπου υποχώρησε ελαφρώς.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν βελτίωση του κλίματος στον κλάδο των υπηρεσιών (+1,9), τις κατασκευές (+1.1) και τη βιομηχανία (+0,5), ενώ στον αντίποδα η εμπιστοσύνη υποχώρησε στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων (-0,6).

Την ίδια στιγμή ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στο -9,3 από -9,7 τον Μάρτιο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε περισσότερο σε Ιταλία (+4,4) και Ολλανδία (+1,9), λιγότερο στη Γερμανία (+0,4), ενώ υποχώρησε σε Γαλλία (-1,0) και Ισπανία (-0,8).

Μείωση στο λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο

Μείωση κατά 7,3% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο κατά το μήνα Φεβρουάριο 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2015, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2016 σημείωσε μείωση κατά 4,8%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2015, σημείωσε μείωση κατά 6,6% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2016 σημείωσε μείωση κατά 4,3%.

Ο Εποχικά Διορθωμένος (ως προς την επίδραση εποχικών γεγονότων, π.χ. έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κλπ) Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2016 σημείωσε μείωση κατά 2,4%.

Ο Εποχικά Διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2016 σημείωσε μείωση κατά 3,0%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider