Στον «αέρα» το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «αέρα» το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης

Στον «αέρα» βρίσκεται το έκτακτο Eurogroup που αναμένεται τη Μεγάλη Πέμπτη, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, εάν δεν έχουν οριστικοποιηθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς ο αυτόματος μηχανισμός δέσμευσης που θα οδηγεί σε εξοικονομήσεις 3,6 δισ. ευρώ σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα το 2018.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών βρίσκονται ήδη από το Σάββατο στην Αθήνα και αναμένεται σήμερα Κυριακή ή αύριο Δευτέρα το αργότερο, να έχουν νέο γύρο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κυρίως για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ. Οι δύο πλευρές φαίνεται, ωστόσο, να μην έχουν καταλήξει προς το παρόν ούτε ως προς τα προληπτικά μέτρα ούτε ως προς τον μηχανισμό που θα επιτρέψει την ενεργοποίησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο.

Όσον αφορά στα προληπτικά μέτρα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει στους δανειστές την εφαρμογή ενός μηχανισμού εξοικονόμησης αντίστοιχου με εκείνου που είχε προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών το 2013. Εάν γίνει δεκτή η πρόταση, θα προσδιορισθούν «οροφές» στις μεγάλες κατηγορίες δαπανών του Δημοσίου και ειδικά σε μισθούς, συντάξεις και στις προμήθειες και να υπάρξει πρόβλεψη να ενεργοποιούνται αυτόματοι κόφτες στις δαπάνες ανά τρίμηνο όταν παρουσιάζεται απόκλιση 10% από τους στόχους.

Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η λήψη προληπτικών μέτρων, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, έχουν φουντώσει τα σενάρια για μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή 24%, καθώς και για αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%, προκειμένου να «βγουν τα νούμερα». Η πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση φαίνεται να μην περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα μέτρα, ωστόσο, εάν αυτά ζητηθούν από τους δανειστές δεν αποκλείεται και να εφαρμοστούν.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επιμένουν σε μείωση του αφορολογήτου και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση τους πρότεινε αυτό να περιορισθεί στα 8.900 ευρώ και να αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί. Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμη η προστασία της πρώτης κατοικίας κατά την πώληση κόκκινων δανείων και ζητήματα σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Αγώνας δρόμου για την Κυβέρνηση

Στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται αυτή τη στιγμή:

- το κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών και προληπτικών μέτρων

- η επικύρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο από το έκτακτο Eurogroup (έως τη Μεγάλη Πέμπτη ή αργότερα)

- η νομοθέτηση των αλλαγών σε ασφαλιστικό και φορολογικό

- η σύνταξη των εκθέσεων ΕΕ και ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και

-το «πράσινο φως» στο Eurogroup της 24ης Μαΐου για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Τα οφέλη από την ολοκλήρωση των παραπάνω σταδίων θα είναι, σύμφωνα με την Κυβέρνηση:

- η εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων άνω των 6 δισ. ευρώ,

- η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα (SMP's και ANFA) που δεν αποδίδονται στη χώρα από την εποχή του Γιάνη Βαρουφάκη

- η σταδιακή άρση του waiver για τα ελληνικά ομολόγα από την ΕΚΤ. Και

- η δρομολόγηση της υπαγωγής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία και η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Δεδομένου ότι κανένα νομοσχέδιο δεν θα ψηφισθεί μέσα στο Πάσχα, η αξιολόγηση θα θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί όταν ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η Κυβέρνηση θα αντέξει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η ψήφιση μέτρων ύψους 9 δισ. ευρώ και ειδικά οι παρεμβάσεις σε συντάξεις και φορολογία οδηγούν σε μεγάλες επιβαρύνσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider