Καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του ΔΝΤ και στην επιστροφή των κερδών των SMPs και ANFAs

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του ΔΝΤ και στην επιστροφή των κερδών των SMPs και ANFAs
H τρίτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας της Ελλάδας θα συζητηθεί στο Eurogroup τον Ιούλιο και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις αποφάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Για πιθανές καθυστερήσεις στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, αλλά και στην επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), προϊδεάζουν έγγραφα που παρουσιάσθηκαν στις 14 Ιουλίου στην ολλανδική Βουλή.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, «η τρίτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας της Ελλάδας θα συζητηθεί στο Eurogroup τον Ιούλιο και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις αποφάσεις ελάφρυνσης του χρέους».

Να σημειωθεί πως οι θεσμοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει από τις 5 Ιουνίου με την τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας τους πως η ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που εγκρίθηκαν στις 15 Μαΐου 2019 «προκαλεί ανησυχία», δεδομένου του στόχου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά πιο ευνοϊκά για την ανάπτυξη και να κατευθυνθεί υψηλότερο ποσοστό των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες πληθυσμού με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης φτώχειας. Στην ίδια έκθεση οι θεσμοί ανέφεραν πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε πολλά από τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχε διευθετήσει έως το τέλος Μάιου.

Αυτό συνεπάγεται πως το Eurogroup θα φρενάρει τις αποφάσεις ελάφρυνσης του χρέους. Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει την πρόωρη αποπληρωμή μέρος των δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,7 δισ. ευρώ, από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό. Πρόκειται για δόσεις της διετίας 2019-2020, που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο 5,13%.

Εάν τα δάνεια αυτά αποπληρωθούν σύντομα η Ελλάδα θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ, αλλά θα μειώσει και τον επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, καθώς τα δάνεια αυτά είναι εκπεφρασμένα σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR), τη νομισματική μονάδα που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ και βασίζεται σε ένα «καλάθι» νομισμάτων.

Παράλληλα, η αρνητική έκθεση των θεσμών συνεπάγεται πως η καταβολή της επόμενης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) περίπου 600 εκατ. ευρώ θα μετατεθεί, πιθανότατα για μετά και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης των θεσμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider