Τα ελληνικά ομόλογα έχασαν το τρένο του «May effect»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ελληνικά ομόλογα έχασαν το τρένο του «May effect»
Μετά τις ανακοινώσεις των παροχών από την κυβέρνηση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν ραγδαία και το spread βρέθηκε έως τις 372 μονάδες βάσης.

Η επενδυτική τακτική «sell in May and go away» ακολουθήθηκε από πολλούς επενδυτές τον εφετινό Μάιο και πολλές χώρες είδαν τα ομολόγα τους να σημειώνουν μεγάλη πτώση αποδόσεων και να γίνονται πιο εμπορεύσιμα. Αλλά η θετική αυτή επενέργεια του «May effect» δεν ωφέλησε την ελληνική αγορά η οποία έπεσε θύμα της παροχολογίας.

Το «sell in May and go away» ουσιαστικά συνίσταται σε μια στρατηγική μετακίνησης από τις μετοχές στα ομόλογα από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και επιστροφή στις μετοχές από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Έτσι, όποιος ακολουθεί τη στρατηγική αυτή βρίσκεται εκτός χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και εκτός της αγοράς ομολόγων κατά το χειμώνα.

Οι αυξημένες μετακινήσεις χαρτοφυλακίων από την μετοχική αγορά στην αγορά ομολόγων έχει γίνει αισθητή στις διεθνείς αγορές από τις αρχές Μαΐου. Αποτυπώθηκε εξάλλου στην απόδοση του γερμανικού ομολόγου αναφορά , η οποία από το 0,030% στις αρχές Μάιου είναι πλέον σε αρνητικό έδαφος και διαπραγματεύεται στο -0,08%.

Μέσα σε αυτό το θετικό κλίμα το spread των ελληνικών ομολόγων – δηλαδή η διαφορά απόδοσης τους με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα- είχε διαμορφωθεί στο τέλος Απριλίου στις 326 μονάδες βάσης. Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις των παροχών από την κυβέρνηση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν ραγδαία και το spread βρέθηκε έως τις 372 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική περίπτωση η αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις -και το στίγμα που θα αφήσουν μετεκλογικά στην οικονομία- τροφοδοτεί τις ρευστοποιήσεις σε όλα τα ελληνικά assets, είτε πρόκειται για μετοχές, είτε για ομόλογα.

Το αρνητικό αυτό κλίμα εμπόδισε και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προχωρήσει στην έκδοση επταετούς ομολόγου, παρά το ότι οι σχετικές διεργασίες ήταν σε προχωρημένη φάση και η αγορά προεξοφλούσε την έκδοση ομολόγου με επιτόκιο κοντά στο 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider