Handelsblatt: Ύφεση 0,3% στην Ελλάδα το 2015

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Handelsblatt: Ύφεση 0,3% στην Ελλάδα το 2015

Στο 0,3% διαμορφώθηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Επικαλούμενη πηγές της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το περασμένο έτος δεν ξεπέρασε το 0,3%.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το insider.gr, σε μια εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος της Ελλάδας το 2015, στο πλαίσιο της πρώτης κοινοποίησης που επιβάλει η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. Η ίδια ανακοίνωση θα αναφέρει και το ύψος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας το 2015.

«Καλό να είναι, κι ας είναι λίγο». Με τη φράση αυτή στέλεχος του οικονομικού επιτελείου θέλησε να καταδείξει το πόση σημασία έχουν για την κυβέρνηση οι ανακοινώσεις της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος το 2015.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει από τις 31 Μαρτίου στείλει στη Eurostat τα στοιχεία και τις τελευταίες εβδομάδες είναι σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για να οριστικοποιήσουν τα μεγέθη.

Οι ανακοινώσεις της 21ης Απριλίου θα ξεκλειδώσουν μέρος της διαπραγμάτευσης, καθώς θα θέσουν τέλος στις «αντιμαχίες» κυβέρνησης και ΔΝΤ για τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το 2015 ήταν έτος στασιμότητας και όχι ύφεσης, αλλά και πως ο προϋπολογισμός σημείωσε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ θεωρούσε αρχικά πως η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,3% το 2015, αλλά αναθεώρησε σε ύφεση 0,2%, ωστόσο για το πρωτογενές αποτέλεσμα θεωρεί πως ανήλθε σε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Εάν τα στοιχεία δικαιώσουν την ελληνική πλευρά θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, καθώς θα περιορίσουν το δημοσιονομικό κενό που υποστηρίζει πως υφίσταται το ΔΝΤ και ως εκ τούτου θα μειώσουν τα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές.

Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις της Eurostat θα γίνουν μια ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup του Άμστερνταμ και θα συμβάλουν μερικώς και στο κλίμα που θα επικρατήσει σε αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider