Έρχεται πανευρωπαϊκή λίστα φορολογικών παραδείσων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται πανευρωπαϊκή λίστα φορολογικών παραδείσων

Τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού καταλόγου φορολογικών παραδείσων πρότεινε την Τρίτη ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, παρουσιάζοντας τις άμεσες πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στο πλαίσιο συζήτησης που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό το βάρος των αποκαλύψεων των Panama Papers, ο Moscovici τόνισε πως «Έχουν ήδη γίνει πολλά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις, όμως, δείχνουν ότι απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά, εάν θέλουμε να περιορίσουμε τις στρεβλώσεις των διαφορετικών νομοθεσιών και εάν θέλουμε να συνεργαζόμαστε απόλυτα και πλήρως μεταξύ μας».

Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά που συζητούνται σε επίπεδο Συμβουλίου με μεγάλες πιθανότητες να εγκριθούν. Έδωσε για παράδειγμα την οδηγία κατά της φοροδιαφυγής, για την οποία η Επιτροπή ελπίζει να εγκριθεί πριν από το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να συσταθεί ένας «πανευρωπαϊκός κατάλογος φορολογικών παραδείσων». Αφού ανέφερε ότι η Κομισιόν διαθέτει μια σχετική λίστα που είναι μια σύμπτυξη, αμφιβόλου εγκυρότητας, των εθνικών καταλόγων των χωρών που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, εκτίμησε ότι για την ΕΕ ένας τέτοιος ουσιαστικός πανευρωπαϊκός κατάλογος θα μπορούσε να καταρτιστεί σε έξι μήνες.

Μια ακόμα πρωτοβουλία της Κομισιόν θα είναι η ενίσχυση του «κανονιστικού οπλοστασίου» με την αναθεώρηση μέσα στον Ιούνιο της οδηγίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider