Κομισιόν: Η φορολογική αστάθεια αρνητικός παράγοντας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Η φορολογική αστάθεια αρνητικός παράγοντας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα
Τη μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και εταιρειών ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα.

Στην ανάγκη η φορολογική πολιτική της Ελλάδος να καταστεί πιο φιλική για την ανάπτυξη αναφέρθηκε χθες ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ντεκλάν Κοστέλο παρουσιάζοντας σε συνέδριο στο Μουσείο της Ακρόπολης τις συστάσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Ελλάδος που παρουσιάσθηκε χθες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου προκύπτει πως το φορολογικό τοπίο που διαμόρφωσε η οκταετία των Μνημονίων είναι πλέον βαρίδι για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεση σημειώνεται πως ο δείκτης φορολογίας προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης και εμφανίζει σύγκλιση προς τον μέσο ποσοστό 41,2 % της ζώνης του ευρώ. Το μερίδιο των φόρων και των κοινωνικών εισφορών στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στο 41,6% του ΑΕΠ, όταν προ της κρίσης ήταν στο 32,8% (2009).

«Η φορολογική αστάθεια αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τις επενδύσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Κομισιόν.

Αλλά η ΕΕ διατυπώνει και άλλες συστάσεις. Όπως αναφέρει, οι συντελεστές φορολογίας εταιρειών και φυσικών προσώπων και ο τεκμαρτός φορολογικός συντελεστής επί της εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) παραμένουν υψηλοί στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ομοίως, τα μερίδια των έμμεσων φόρων, των περιβαλλοντικών φόρων και των φόρων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλά σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Χθες ο Ντεκλάν Κοστέλο επανέλαβε πως η νομοθετημένη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τον Ιανουάριο του 2020 θα οδηγήσει στη συγκέντρωση πρόσθετων εσόδων ύψους περίπου το 1% του ΑΕΠ μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και θα διευκολύνει τη μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και εταιρειών.

Σήμερα και οι δύο αυτοί φόροι ανέρχονται σε υψηλότερα επίπεδα από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο συντελεστής φορολογίας εταιρειών είναι στο 29% και ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 55%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider