Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητά το Γραφείο Προϋπολογισμού – Πού εντοπίζει αβεβαιότητες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητά το Γραφείο Προϋπολογισμού – Πού εντοπίζει αβεβαιότητες
Σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων το Γραφείο Προϋπολογισμού τονίζει την ανάγκη για ουσιαστικές και λειτουργικές λύσεις με ενιαίους κανόνες και κριτήρια που δεν θα στρεβλώνουν τα κίνητρα και δεν προκαλούν δημοσιονομικούς κινδύνους.

Στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων εστιάζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην τελευταία του τριμηνιαία έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία βρίθει προειδοποιήσεων για μια σειρά από αβεβαιότητες με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, ώστε αφενός να εκταμιευθεί η δόση, αφετέρου να μην υπάρξει αρνητικό σήμα στις αγορές.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «στο επόμενο διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να εκταμιευθούν τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs). Η επιτυχής ολοκλήρωση των παραπάνω δράσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενδεχόμενη αρνητική απόφαση δεν θα στερήσει μόνο σημαντικά ποσά από το δημόσιο ταμείο, αλλά θα στείλει και ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα αναφορικά με την προσήλωση της χώρας στην υπεύθυνη οικονομική πολιτική. Πλέον αυτού, κάποιες από τις ενέργειες που εκκρεμούν αποτελούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του ελληνικού κράτους, (όπως οι επιλογές των γενικών/ειδικών γραμματέων ή η στελέχωση της ΑΑΔΕ)».

Πέραν της συγκεκριμένης προειδοποίησης για την ολοκλήρωση των δράσεων που συνδέονται με την εκταμίευση των κερδών από SMPs και ANFAs, η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εστιάζει στο ύψος των κόκκινων δανείων, στις ενδεχόμενες δημοσιονομικές πιέσεις από διεκδικήσεις αναδρομικών, στον εκλογικό κύκλο, στην εφαρμογή του νέου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης και στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Για τη μείωση των NPLs τονίζεται η ανάγκη για ουσιαστικές και λειτουργικές λύσεις με ενιαίους κανόνες και κριτήρια που δεν θα στρεβλώνουν τα κίνητρα και δεν προκαλούν δημοσιονομικούς κινδύνους.

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων θα βοηθούσε στη μείωση του κινδύνου που μεταδίδουν στην πραγματική οικονομία προκαλώντας θετικές επιπτώσεις στην οικονομική μεγέθυνση αλλά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Οι συζητήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς το δημόσιο, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα πρέπει να καταλήξουν σε ουσιαστικές και λειτουργικές λύσεις με ενιαίους κανόνες και κριτήρια που δεν στρεβλώνουν τα κίνητρα και δεν προκαλούν δημοσιονομικούς κινδύνους», σημειώνεται σχετικά.

Σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9%, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αφορούν σε τομείς της οικονομίας οι οποίοι απευθύνονται στην εγχώρια ζήτηση.

Όπως αναφέρεται, τα υψηλότερα ποσοστά αμειβόμενων με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και στις υπηρεσίες κτιρίων, δηλαδή σε μη διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Από τους εξαγωγικούς κλάδους βλέπουμε υψηλά ποσοστά μόνο στη βιομηχανία τροφίμων, στις χερσαίες μεταφορές, στην αποθήκευση και στα καταλύματα. Ωστόσο, στους εξαγωγικούς κλάδους πλην της βιομηχανίας τροφίμων το ποσοστό των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό είναι σχετικά χαμηλό, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο, ενώ στα καταλύματα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρσι.

Τέλος, στην έκθεση γίνεται λόγος για δυσμενείς εξελίξεις στο πεδίο του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας, με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ το 2018, αλλά και στο πεδίο του πληθωρισμού, κάνοντας λόγο για αδυναμίες που συνεχίζουν να υπάρχουν στην πραγματική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider