Τα 3 δισ. ευρώ που κρίνονται στο Eurogroup του Μαρτίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 3 δισ. ευρώ που κρίνονται στο Eurogroup του Μαρτίου
Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, το Μάρτιο η Ελλάδα θα μπορούσε να «βάλει στο ταμείο» έως 3 δισ. ευρώ. αι κατά τους γνωρίζοντες θα είναι η «τελευταία ευκαιρία» για άντληση ρευστότητας πριν τις εκλογές, οπότε οι συνθήκες θα είναι πιο ευμετάβλητες.

Κομβικός μήνας θεωρείται ο Μάρτιος, καθώς εκτός από τη δόση του 1 δισ. ευρώ που θα κριθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, αναμένεται να επιχειρηθεί και η επομένη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με την έκδοση επταετούς ή δεκαετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, το Μάρτιο η Ελλάδα θα μπορούσε να «βάλει στο ταμείο» έως 3 δισ. ευρώ. Και κατά τους γνωρίζοντες θα είναι η «τελευταία ευκαιρία» για άντληση ρευστότητας πριν τις εκλογές, οπότε οι συνθήκες θα είναι πιο ευμετάβλητες.

Δεδομένου ότι για να συμφωνήσει το Eurogroup στις 11 Μαρτίου τη μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών 1 δισ. ευρώ από τα ομόλογα SMP-ANFA, αλλά και την ακύρωση του περιθωρίου κέρδους σε ορισμένα δάνεια του EFSF, θα πρέπει έως το EuroWorking Group της 28ης Φεβρουαρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι 16 μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί από τη χώρα μας.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν ζητήματα όπως η αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη, ο διορισμός Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία, η αποεπένδυση της ΔΕΗ από λιγνιτικές μονάδες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η δημιουργία κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η εισαγωγή κεντρικών δημοσίων συμβάσεων στην Υγεία, η δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος δικαιοσύνης, η κατάρτιση στρατηγικής εξόδου για την πώληση του ποσοστού του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες, ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης για περιβαλλοντικές υπηρεσίες, η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο, η αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ και η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Την αποτίμηση του τα πως τα πήγε η Ελλάδα θα την κάνει το EuroWorking Group στις 28 Φεβρουαρίου. Έως τότε θα έχει προηγηθεί έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας του ΔΝΤ στις 21 Φεβρουαρίου, η οποία θα κατατεθεί προς εξέταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Μαρτίου και η απολογιστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση αναμένει με «κομμένη την ανάσα» την έκθεση του Ταμείου την προσεχή Πέμπτη. Στην προκαταρκτική του έκθεση το ΔΝΤ υπογράμμιζε πως οι αρνητικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία έχουν γίνει πιο έντονοι και πως θα απαιτηθεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Το ΔΝΤ υποστήριξε πως αυτό το μείγμα θα πρέπει να εστιάζει στη μείωση των φόρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και στην απελευθέρωση υπηρεσιών και προϊόντων. Δεδομένου ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και κέρδη επιχειρήσεων, χρηματοδοτώντας αυτή την παρέμβαση από τη μείωση του αφορολογήτου, η διατύπωση αυτή δεν αρέσει στην κυβέρνηση που προεκλογικά «τάζει» κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου.

Σε κάθε περίπτωση εάν ΔΝΤ και Κομισιόν διατυπώσουν θετικές κρίσεις για την μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδος και το Eurogroup της 11ης Μαρτίου δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την επομένη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές με την έκδοση επταετούς ή δεκαετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ.

Με τις σημερινές συνθήκες το Δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει τα 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4% εφόσον εκδώσει επταετές ομόλογο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider