Συνέργειες στις Δημόσιες Επιχειρήσεις αναζητεί το Υπερταμείο 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέργειες στις Δημόσιες Επιχειρήσεις αναζητεί το Υπερταμείο 
Οne-stop-shop και συνδυασμένα προϊόντα σχεδιάζουν οι θυγατρικές του Υπερταμείου.

Τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των θυγατρικών του διερεύνησε η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ («Υπερταμείο») κατά τη δεύτερη συνάντηση των διοικήσεων των εταιρειών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της και συγκεκριμένα: ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΑΑ, ΕΤΑΔ, ΑΕΔΙΚ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ-HELEXPO, ΕΛΤΑ, Ελληνικές Αλυκές, ΟΚΑΑ και ο όμιλος ΟΑΣΑ.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και έρχεται ως συνέχεια της πρώτης συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο της ΔΕΘ, οι εταιρείες παρουσίασαν τις ιδέες και τις προτάσεις του για ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ τους. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η χρήση μεγάλων δικτύων καταστημάτων των θυγατρικών για τη δημιουργία one-stop-shop,καθώς και η παροχή συνδυασμένων προϊόντων από παραπάνω από μια εταιρείες.

Ενδεικτικά ορισμένες από τις δράσεις που μπήκαν σε προτεραιότητα είναι οι εξής:

  • Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και άλλων ενεργοβόρων μηχανημάτων και εγκαταστάσεων των εταιρειών με την υποστήριξη της ΔΕΗ
  • Η προβολή πληροφοριακών μηνυμάτων προς πελάτες των εταιρειών μέσω του δικτύου τηλεματικής του ΟΑΣΑ και, ευρύτερα, του μεγάλου δικτύου των θυγατρικών του.
  • Η επέκταση των σημείων διάθεσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων του ΟΑΣΑ, και μέσω του δικτύου καταστημάτων των ΕΛΤΑ.
  • Οι δυνατότητες χρήσης των χώρων της Helexpo από τις θυγατρικές για εταιρικές συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, κ.ά.

Ο στόχος, σύμφωνα με πηγές του Υπερταμείου, είναι διπλός. Αφενός να επιμεριστούν τα κόστη εξυπηρέτησης, πωλήσεων και προώθησης προϊόντων και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος. Αφετέρου να δημιουργηθούν τα κατάλληλα προϊόντα και οι υπηρεσίες που συνδυαστικά θα προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον τελικό χρήστη/καταναλωτή.

Έκτος όμως από τις εμπορικές και λειτουργικές συνέργειες, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το θέμα της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των εταιρειών. Ειδικότερα, θα διερευνηθούν οι πιθανές συνέργειες μέσω της αξιοποίησης ακινήτων θυγατρικών που δεν χρησιμοποιούνται από άλλες θυγατρικές που έχουν στεγαστικές ανάγκες. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μια ενιαία βάση γεωχωρικών δεδομένων. Παράλληλα, αποφασίστηκε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να υποστηρίξει τις εταιρείες που θέλουν να πωλήσουν κάποια ακίνητα, μέσω της πλατφόρμας e-auctions που λειτουργία για τα ακίνητα του Δημοσίου.

Στο επίκεντρο η τεχνολογία και η καινοτομία

Η δεύτερη ενότητα της συνάντησης αφορούσε τη τεχνολογία και την καινοτομία. Εκεί παρουσιάστηκαν πρακτικές από την παγκόσμια εμπειρία αλλά και πρωτοβουλίες των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ που έχουν υλοποιηθεί ή είναι προγραμματισμένες. Ενδεικτικά αναφέρονται, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι mobile εφαρμογές του ΟΑΣΑ, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες με τους πελάτες, όπως το e-bill της ΔΕΗ, η ηλεκτροκίνηση, οι ασύρματοι αισθητήρες μετρήσεων, η επίβλεψη της διώρυγας Κορίνθου με drone κ.ά.

Αλλαγές στις διοικήσεις

Παράλληλα με τα παραπάνω συνεχίζεται και το πρόγραμμα αλλαγών που φέρνει η ΕΕΣΥΠ τόσο στις διοικήσεις των θυγατρικών του όσο και στον τρόπο εταιρικής διακυβέρνησης. Στόχος του Υπερταμείου είναι να καταστήσει τις εταιρείες πιο αποδοτικές και να αυξήσει τη διαφάνεια.

Ήδη μέσα σε ένα χρόνο έχει διορίσει νέα διοικητικά συμβούλια σε ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΕΛΤΑ και ΓΑΙΑΟΣΕ. Επιπλέον, έχει ανανεώσει με νέα μέλη διοικητικά συμβούλια όπως αυτά της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ,τα ης Διώρυγας Κορίνθου καθώς και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης. Συνολικά έχει τοποθετήσει 28 μέλη στα διοικητικά συμβούλια επτά θυγατρικών της.

Η ΕΕΣΥΠ έχει δηλώσει πως στόχος της είναι το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης των θυγατρικών της να είναι τουλάχιστον αντίστοιχου επιπέδου με αυτό των εισηγμένων επιχειρήσεων. Για αυτό δίνει επιπλέον σημασία στις Επιτροπές Ελέγχου των εταιρειών που ελέγχει. Μέχρι τώρα έχει διορίσει προέδρους Επιτροπής Ελέγχου στα διοικητικά συμβούλια έξι θυγατρικών της και αναμένεται σύντομα να ολοκληρώσει την τοποθέτηση και στις υπόλοιπες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider