Αυξήσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα «φέρνει» ο νέος κατώτατος μισθός

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξήσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα «φέρνει» ο νέος κατώτατος μισθός
Όσο πλησιάζει η ημέρα της ανακοίνωσης του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού, τόσο πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που σπεύδουν να προαναγγείλουν αυξήσεις για τους εργαζόμενούς τους, όχι μόνο στα κατώτατα αλλά και στα μεσαία κλιμάκια.

«Παράθυρο» για αυξήσεις μισθών στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να ανοίξει μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού (586 ευρώ) και την κατάργηση του υποκατώτατου (511 ευρώ) για τους νέους έως 25 ετών.

Όσο πλησιάζει η ημέρα της ανακοίνωσης –δια στόματος Έφης Αχτσιόγλου- του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού, τόσο πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που σπεύδουν να προαναγγείλουν αυξήσεις για τους εργαζόμενούς τους, όχι μόνο στα κατώτατα αλλά και στα μεσαία κλιμάκια.

Αύξηση αποδοχών εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ μέσω της Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασίας που υπεγράφη μεταξύ της διοίκησης της επιχείρησης και της Ομοσπονδίας των εργαζομένων (OME ΕΥΔΑΠ).

Με τη Συμπληρωματική αυτή Σύμβαση αυξάνεται από 1/1/20l9 ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων στα 970,05 ευρώ (από 65l ,24 ευρώ) και το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών για την ΕΤ2 στα 31,86 (955,8) ευρώ από 21,32 (639,6) ευρώ και για mv ΕΤΙ στα 32,78 (983,3) ευρώ, από 22,07 (662,1) ευρώ όπως ίσχυαν έως σήμερα.

Η αύξηση των βασικών μισθών σε ορίζοντα τριετίας, εκτιμάται πως θα επαναφέρει τους μισθούς των περίπου 2.251 εργαζομένων της επιχείρησης στα προμνημονιακά επίπεδα.

«Άρωμα» αυξήσεων αναμένεται και για τους εργαζόμενους στα σούπερ-μάρκετ, εν όψει των κυβερνητικών ανακοινώσεων για αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από 1ης Φεβρουαρίου.

Η Lidl Hellas ήδη γνωστοποίησε πως στο πλαίσιο της αλλαγής της μισθολογικής της πολιτικής θα προχωρήσει από το Μάρτιο σε αύξηση της δαπάνης που προορίζεται για τις απολαβές των εργαζομένων της κατά 5,3%.

Παράλληλα έχει προϋπολογίσει 600.000 ευρώ για δράσεις που αφορούν το προσωπικό της, ενώ θα συνεχίσει να προσφέρει δώρα σε αυτούς που κλείνουν 10 χρόνια εργασίας στην αλυσίδα.

Την ίδια ώρα αυξήσεις έως και 20% στους εργαζομένους που προσελήφθησαν μετά το 2012 (με βάση τους μνημονιακούς νόμους), ανακοίνωσε και η αλυσίδα «Γαλαξίας»,

Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται και από άλλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου, δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις έληξαν στις 31/12/2018.

Αυξήσεις και στο εξωτερικό

Υπενθυμίζεται πως από τον Ιανουάριο του 2019 οι Ισπανοί θα αύξησαν τον κατώτατο μισθό τους κατά 22%, από τα 858 στα 1.050 ευρώ μεικτά.

Στην Γαλλία οι μισθοί θα αυξηθούν φέτος κατά 100 ευρώ τον μήνα, κατόπιν δέσμευσης του Εμμανουέλ Μακρόν.

Αλλά και το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2019 κατά 35 λεπτά στα 9,19 ευρώ την ώρα και στα 9,35 ευρώ την ώρα από 1/1/2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider