Νέα αναβολή στην εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα αναβολή στην εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Νέα παράταση στην εφαρμογή του φόρου υπεραξίας έδωσε η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Νέα παράταση στην εφαρμογή του φόρου υπεραξίας έδωσε η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο φόρος υπεραξίας 15% θεσπίσθηκε το 2014, αλλά η εφαρμογή του έχει συγκεντρώσει πλήθος προβλημάτων και για αυτό διαρκώς αναστέλλεται.

Σύμφωνα με την τροπολογία, αναστέλλεται και για το έτος 2019 η ισχύς του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σχετικά με τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ):

  1. Ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
  2. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ.
  3. Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 θα απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διαδικαστική δυνατότητα απρόσκοπτης υποστήριξης του συστήματος υπολογισμού και καταλογισμού του φόρου υπεραξίας.

Ο φόρος αυτός θα ήταν τροχοπέδη στις συναλλαγές, και τελικά επιζήμιος για τα δημόσια έσοδα (απέτυχε και τις τέσσερις φορές που επιχειρήθηκε η εφαρμογή του στη χώρα μας).

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς η υπεραξία στις συναλλαγές επί των ακινήτων, δεν μπορεί να προσδιορισθεί διότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει αγορά σε πλήρη λειτουργία.

Δεδομένου ότι οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο φόρος υπεραξίας θα λειτουργούσε πρόσθετα επιβαρυντικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider